Πέμπτη
28
Σεπτέμβριος
Back

Λιβύη: Η απώλεια των 5 Ελλήνων, τα αμείλικτα ερωτήματα και ο «εξαφανισμένος» υπουργός Άμυνας

Η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) θρηνούν την απώλεια των πέντε συμπατριωτών μας, οι οποίοιν σκοτώθηκαν χθες σε τροχαίο στην ανατολική Λιβύη συνοδεύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδα προς την -πληγείσα από την κακοκαιρία- βορειοαφρικανική χώρα.

Ειδικότερα, δύο νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν στις ΕΔ και ένας υπαξιωματικός τους αλλά και τα δύο παιδιά του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητα Βεγγάζης που βρισκόνταν στην αποστολή για να συνδράμουν ως διερμηνείς αποτελούν τα θύματα του μοιραίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Ακόμα, 13 συμπατιώτες μας νοσηλεύονται τραυματισμένοι.

Πίσω από το τραγικό δυστύχημα το οποίο προκάλεσε απέραντη θλίψη σε όλους τους Έλληνες, υπάρχουν ορισμένα κομβικά ερωτήματα που το ΓΕΕΘΑ, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν.

Το χρονικό και τα κενά
Η πρώτη ενημέρωση για το ατύχημα ήρθε το απόγευμα της Κυριακής με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ). Ωστόσο η ανακοίνωση έκανε λόγο για αυτοκινητιστικό ατύχημα και δεν περιείχε καμία αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες.

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της» υπογραμμίζονταν χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΞ.

Μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε στον ελληνικό Τύπο εικόνα και πληροφόρηση από το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας για τους νεκρούς αλλά και τους τραυματίες συμπατριώτες μας.

Την ίδια στιγμή, μεγάλα αραβικά μέσα αναφέρονταν στο ατύχημα της ελληνικής αποστολής κάνοντας λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Τελικά στις 23:59 (!!) το βράδυ το ΓΕΕΘΑ του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται.

Τελικά, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανέβηκε στους 5, ενώ οι τραυματίες επαναπατρίστηκαν και νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών.

Τα ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ερωτήματα
Από τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα.

Γιατί οι ελληνικές αρχές που χειρίζονταν την υπόθεση την ανθρωπιστικής αποστολής καθυστέρησαν τόσο πολύ να ενημερώσουν; Γνώριζαν για τους νεκρούς και αν ναι από πότε;

Πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η ελληνική αποστολή να μεταφερθεί με ασφάλεια από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα; Η. το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ άφησαν τους συμπατριώτες μας να μεταβούν μια τόσο μεγάλη απόσταση χωρίς δυνάμεις προστασίας/ασφαλείας είτε ντόπιες είτε ελληνικές;

Η Λιβύη, άλλωστε, από το 2011 είναι ένα αποτυχημένο κράτος (failed state), χωρισμένο στα δύο, έχει ταλαιπωρηθεί από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, στα εδάφη της υπάρχουν δύο κυβερνήσεις ενώ κατά τόπους περιοχές της ελέγχονται από φυλάρχους και τοπάρχες. Οι ιθύνοντες ενώ τα γνώριζαν όλα αυτά, γιατί άφησαν χωρίς συνοδεία την ελληνική αποστολή;

Τέλος, είναι ακρβές ότι ενώ ΓΕΕΘΑ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δεν είχαν ενημερώσει για τους νεκρούς Έλληνες, έστειλαν πίσω αεροπλάνο να τους παραλάβει;

Συλληπητήρια και… εξηγήσεις
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν μια μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας… εμφανίστηκε και εξέφρασε -μέσω γραπτής δήλωσης- τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών, που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη.

Λίγες ώρες αργότερα, το ΓΕΕΘΑ, μέσω κύκλων του, επιχείρησε να εξηγήσει για τα κενά στους χρόνους και… τι δεν πήγε καλά.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές του ΓΕΕΘΑ διευκρινίζουν πως οι πρώτες πληροφορίες βασίζονταν σε ενημέρωση από τις αρχές της Λιβύης, και πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι, όπως γράψαμε και παραπάνω, δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  το υπ. Υγείας της Λιβύης ανέφερε και Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, χωρίς να ενημερώσει πιο πριν επίσημα την Ελλάδα. Έτσι το ΓΕΕΘΑ περίμενε πρώτα την επίσημη ενημέρωση, προκειμένου να ανακοινώσει τους νεκρούς.

Αναφέρουν επίσης πως πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση έπρεπε να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές, και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Όταν όλα αυτά έγιναν, ενημέρωσε και το ΓΕΕΘΑ για νεκρούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, λέγοντας ότι θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του.

Ακόμα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε, στις συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχαν στην αρχή, λέγοντας ότι «αυτό που μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί».

Τέλος, όσον αφορά το αν τηρήθηκαν κανόνες ασφάλειας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής είπε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ότι οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα αλλά «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!