live-βουλή-μητσοτάκης-δεν-μιλάμε-για-άνοι-891391
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.04.2021 | 11:59

Live Βουλή -Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία και την οικονομία, αναφερόμενος στην μερική άρση των περιορισμών τόνισε πως «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, σωστό είναι η αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».

Πρόσθεσε όμως «Προσοχή όμως περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν».

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ελπίδα ότι την Ανοιξη και το καλοκαίρι θα έχουμε φθάσει κοντά στην κανονικότητα, περιγράφοντας τις επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως είπε είμαστε στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα θρηνούσαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. Ενώ συνέχισε περιγράφοντας την πρόοδο που έχει γίνει στη διενέργεια τεστ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε ότι η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τα νούμερα της θνησιμότητας από τον ιό, ενώ χαρακτήρισε ψέμα την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση, που όπως είπε προσβάλει τους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων, που παλεύουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ομως μην έχουμε αυταπάτες, τα προβλήματα παραμένουν…

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια των εμβολίων και άσκησε κριτική στην Ευρώπη λέγοντας ότι ναι μεν πέτυχε στην από κοινού προμήθεια των εμβολίων, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια, με συνέπεια τώρα να έχει μείνει πίσω στο χρονοδιάγραμμα και να της ασκεί κριτική και ο ΠΟΥ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για χαλάρωση

Εξηγώντας τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται για χαλάρωση, αλλά για προσαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε να στραφούν οι πολίτες προς τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν να γίνουν στο ύπαιθρο. Και σημείωσε ότι η ελεύθερη διαδημοτική μετακίνηση θα δώσει ανάσα στους πολίτες, ενώ και η προσεκτική λειτουργία του εμπορίου, με τους περιορισμούς που υπάρχουν (click away και click in shop), θα αποδειχθεί και επιδημιολογικά πιο ασφαλής. Αντι να συνωστίζονται στα σπίτια είναι καλύτερα οι άνθρωποι να βγούν έξω, είπε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις, δεν θα διστάσει να ανακαλέσει τα μέτρα. Ενώ προανήγγειλε το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προμήθεια των self test και στηλίτευσε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψει σκάνδαλο Siemens, ενώ η εταιρεία δεν προσήλθε καν στον διαγωνισμό και περιέγραψε πώς τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα επιτρέψουν τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας και θα επιτρέψουν στους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία. Τα τεστ και η συνέχιση των εμβολιασμών είναι τα δυο μεγάλα όπλα που διαθέτει η χώρα για αυτή την τελευταία φάση της πανδημίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.