λισαβόνα-και-ρώμη-με-τα-μάτια-στραμμέν-98700
ΚΟΣΜΟΣ | 09.08.2016 | 18:33

Λισαβόνα και Ρώμη με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα

Τις συναντήσεις των ηγετών του Νότου της ΕΕ στην Αθήνα και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένουν Ρώμη, Λισσαβώνα ακόμα και η Μαδρίτη καθώς προσβλέπουν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ισορροπιών που θα επιτρέψουν το «μικρόβιο» των Κεϋνσιανών πολιτικών να αναιρέσει τις λογικές της γερμανικής οικονομικής ορθοδοξίας.

Καθόλου τυχαία η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Μαργκαρίτα Μαρκές, με αφορμή δημοσίευμα για την επικείμενη άτυπη Σύνοδο των χωρών του Νότου που αναμένεται να φιλοξενήσει η Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου, έσπευσε να υπενθυμίσει στο twitter πως σχεδιάζει να επισκεφτεί και η ίδια τη χώρα μας. Η κα Μαρκές αναφέρθηκε στην δεύτερη συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών όπου οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραστούν φιλοξενούμενοι του ομολόγου τους Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη. Μαζί της, επικροτώντας, και ο Σάντρο Γκότζι που έσπευσε να επαναλάβει το tweet (https://twitter.com/mmarques_se/status/761461595176337408).

Και στην Ιταλία πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τα όσα θα συμβούν σε επίπεδο συνεννόησης ηγετών που ασπάζονται περισσότερο τις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος. Άλλωστε είναι συχνή η επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ξυδάκη και Sandro Gozi, που είναι και στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι.

Στα tweets των ομολόγων του, πάντως, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών: «Η Ελλάδα θα καλωσορίσει τους ετέρους μας του ευρωπαϊκού Νότου. Προσωπικά προσβλέπω στην επικείμενη συνάντηση με τους συναδέλφους μου» (https://twitter.com/nikoxy/status/761512860749008896). Ο κ. Ξυδάκης, έχοντας «οργώσει» την Ευρώπη έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση των συναντήσεων. Πρόσφατα μάλιστα, μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, είχε βρεθεί στην Ρώμη στην πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των ευρωπαίων Υπουργών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Φαίνεται όμως πως θα είναι ο πρόλογος στην άτυπη Σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Προσκεκλημένοι του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Η ελληνική πλευρά θέλει να προωθήσει την στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο προσφυγικό, καθώς η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Κι αν κρίνουμε από τα tweets, φαίνεται πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες βρίσκουν «ευήκοα ώτα».

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP) συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day σημειώνει ότι «οι πολιτικές απαντήσεις μας θα ενισχύουν τη δημοκρατία, τον προοδευτικό προσανατολισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, αυτά ακριβώς που λείπουν και κινδυνεύουν. Το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια η κοινοτική λειτουργία της Ένωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών».

Ο κ. Ξυδάκης μάλιστα αναφέρεται στο ρόλο της χώρας στο συνολικό διεθνές πλαίσιο. «Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μέσο- και μακρο-πρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα . Απαιτούνται βέβαια σύνεση, επιμονή και υπομονή».