Λαφαζάνης: Η νίκη του Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος – Γιατί έγιναν εκλογές-εξπρές

«Οι εκλογές-εξπρές έγιναν μόνο και μόνο για να εκκαθαριστεί η Βουλή από τη γνήσια και συνεπή αντιμνημονιακή φωνή της Λαϊκής Ενότητας», αναφέρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Τονίζει, μάλιστα, ότι η ψήφος του λαού στις πρόσφατες εκλογές δεν σημαίνει «και εκκαθάριση των αντιμνημονιακών αντιλήψεων στην κοινωνία», εκτιμώντας ότι αυτό θα φανεί σύντομα.

Ταυτόχρονα πιστεύει ότι «οι βαθιές τάσεις οργής, απελπισίας, απογοήτευσης και αγανάκτησης κυριαρχούν στην κοινωνία» κι ότι αυτό θα φανεί σύντομα.

Επίσης επισημαίνει πως είναι αναγκαία η επανίδρυση όλης της Αριστεράς και επικρίνει δριμύτατα το ΚΚΕ για την πολιτική του. Υπογραμμίζει ότι η Λαϊκή Ενότητα, που αυτό το διάστημα ανασυγκροτείται και οργανώνεται, έχει μεγάλες προοπτικές και θα συνεχίσει τη συμμαχική της πολιτική, διευρύνοντας τις συνεργασίες της με άλλες δυνάμεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει «ατολμία να προχωρήσουμε μόνοι μας μπροστά».

Ορισμένα απόσπάσματα της συνέντευξής του κ. Λαφαζάνη που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

• Θα ήθελα το σχόλιό σας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου.

Είναι εντυπωσιακό ότι η προηγούμενη αντιμνημονιακή Βουλή μεταμορφώθηκε «αιφνιδίως» σε μια Βουλή στην οποία επικρατούν σαρωτικά παλιές και νέες μνημονιακές δυνάμεις. Εχω την αίσθηση, όμως, ότι η ψήφος των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, αλλά και συνολικότερα στο μνημονιακό μπλοκ, θα ήταν μεγάλο λάθος να ερμηνευτεί ως συναίνεση στα Μνημόνια και ειδικότερα ως «πράσινο φως» για την εφαρμογή του τρίτου καταστροφικού Μνημονίου. Οι εκλογές-εξπρές έγιναν μόνο και μόνο για να εκκαθαριστεί η Βουλή από τη γνήσια και συνεπή αντιμνημονιακή φωνή της Λαϊκής Ενότητας. Η επίτευξη αυτού του στόχου σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών καθόλου δεν σημαίνει ότι έγινε και εκκαθάριση των αντιμνημονιακών αντιλήψεων στην κοινωνία. Κάθε άλλο! Και αυτό μάλλον θα γίνει αντιληπτό πολύ σύντομα.

• Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάστηκε εκλογικά σε σχέση με τον Ιανουάριο, παρά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το τρίτο Μνημόνιο, πώς το εξηγείτε;

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά παράδοξο τρόπο, επωφελήθηκε από την απογοήτευση που προκάλεσε η «κωλοτούμπα» του να συνομολογήσει τρίτο Μνημόνιο. Η απογοήτευση αυτή, σε συνθήκες όπου η εναλλακτική λύση εξόδου από την ευρωζώνη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, την οποία πρότεινε η Λαϊκή Ενότητα, φόβιζε ή ξένιζε, γιατί δεν προλάβαινε να συζητηθεί και να εξηγηθεί σε 20 μέρες και σε κλίμα πολέμου σε βάρος της, εγκλώβιζε τους πολίτες στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. είτε τους έσπρωχνε στην αποχή. Ο Τσίπρας πέτυχε μια νίκη στηριγμένη όχι στην ελπίδα, αλλά στον φόβο, στη λογική του μικρότερου κακού και στην αποχή. Μια νίκη που μπορεί να αποδειχθεί και πολύ σύντομα πύρρειος.

• Η αποτυχία της ΛΑ.Ε. να μπει στη νέα Βουλή πώς μπορεί να εξηγηθεί;

Δεν ξέρω άλλη πολιτική δύναμη να έχει δώσει μια εκλογική μάχη μέσα σε τόσο αντίξοες και πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες, όπως η Λαϊκή Ενότητα. Είχαμε απέναντί μας «θεούς και δαίμονες» να λυσσομανούν για την εκλογική εξαφάνισή μας: από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -σε σύμπλευση με το ΚΚΕ- είχε αναδείξει τη ΛΑ.Ε. ως «κοινό παρείσακτο εχθρό». Βεβαίως, όμως, και εμείς επιδείξαμε αδυναμία να αντιληφθούμε έγκαιρα -για παράδειγμα- ότι αυτό που διακινδυνευόταν ήταν η είσοδός μας στη Βουλή και ότι το «ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., με το αντίστοιχο δίλημμα, ήταν «μούφα». Επί των δικών μας αδυναμιών στην εκλογική μας τακτική ήδη έχουμε ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση στις γραμμές μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΚΕ, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!