κύπρος-η-βουλή-ζητά-παραίτηση-ή-παύση-τ-615210
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.04.2019 | 14:27

Κύπρος: Η Βουλή ζητά παραίτηση ή παύση του υπουργού Οικονομικών

Με ψήφους 32 υπέρ 17 κατά και 3 αποχές πέρασε από την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής το ψήφισμα που εισηγήθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ σχετικά με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας.

Μέσω του ψηφίσματος, τα κόμματα καλούν τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδης σε παραίτηση. Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί, καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τον παύσει. Σύμφωνα με τα τρία κόμματα, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους καταλογίζει το πόρισμα για την κατάληξη της Συνεργατικής Τράπεζας. Ζητούν με ξεκάθαρο τρόπο από την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής, καθώς και να βρει νόμιμες διόδους, προκειμένου αυτή η περιουσία να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της. Σε σχέση με τις πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντοπίζει στο πόρισμα η ερευνητική επιτροπή, τα τρία κόμματα καλούν τη Γενική Εισαγγελία να συνεχίσει τη διερεύνηση, ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο ψήφισμα καταγράφεται επίσης ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση στη Τράπεζα , δεν έδρασαν σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που είχαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποσιώπησαν τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους και με τις αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και την απουσία πολιτικής βούλησης για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη Συνεργατικής Τράπεζα σε βιώσιμη τροχιά. Τα τρία κόμματα αποδέχονται το πόρισμα στην ολότητά του, καθώς θεωρούν πως η ερευνητική επιτροπή απέδωσε κατά τρόπο ολοκληρωμένο, σαφή και τεκμηριωμένο τις πολιτικές καθώς και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στην τελική κατάρρευση του τραπεζικού ιδρύματος.

Εξάλλου με 4 ψήφους υπέρ, 46 εναντίον και 3 αποχές απορρίφθηκε το σχέδιο απόφαση που πρότεινε η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι. Τα δύο κόμματα με την πρόταση τους σημείων αν πως «τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα πριν από το 2013 πρέπει να αναλάβουν εμπράκτως το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν».