Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους.

Είπε παράλληλα ότι αναμένεται η επόμενη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για καθορισμό των όρων αναφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευρά είναι «διαχρονικά γνωστές».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συναντήσεις που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ την 31η Οκτωβρίου, καθώς και για τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου ακούστηκαν θέσεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι «εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκέντρωσης εξουσιών στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και την δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται».

Είπε επίσης ότι έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα και «δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα του κράτους, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ. Ανέφερε, ωστόσο ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

«Το συμφέρον της Κύπρου για τα ενεργειακά επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία»

Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει κάθε μέρα να φέρνει στην επιφάνεια με σκοπιμότητες το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

«Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια» συνέχισε και είπε ότι με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου «δεν χρειάζονται πολλά λόγια».

«Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος, από εκεί και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιχνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας» κατέληξε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!