Κύκλοι της ΠτΔ: Τι απαντούν για την ακύρωση παρασημοφόρησης του διασώστη

Κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας στο LiFO.gr, δίνουν διευκρινίσεις για την ακύρωση παρασημοφόρησης ενός Έλληνα διασώστη, του οποίου το όνομα αφαιρέθηκε από την αρχική λίστα που είχε συντάξει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές, υπάρχει κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις βραβεύσεις και τις παρασημοφορήσεις πολιτών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του νόμου 106/75 που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει πως η/ο εκάστοτε Πρόεδρος απονέμει παράσημα που προτείνονται από τον υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχουν λάβει την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου, συντάσσεται η λίστα. Ως εκ τούτου, δεν προτείνει η Πρόεδρος τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα πρόσωπα προτείνονται αρμοδίως. «Έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι της Προεδρίας.

Η συγκεκριμένη λίστα όμως, αφού περιήλθε στην Προεδρία στη συνέχεια άλλαξε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κύκλοι της Προεδρίας διευκρινίζουν μάλιστα πως τα παράσημα δεν θα δίνονταν σήμερα. «Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Πρόεδρος θα παρασημοφορούσε αυτά τα άτομα. Η τελετή παρασημοφόρησης ωστόσο προγραμματίζεται περίπου για τον Σεπτέμβριο», επισημαίνουν. «Φυσικά και κάποια από αυτά τα άτομα είχαν μεγάλη συνεισφορά, αλλά δεν θα δίνονταν τα παράσημα σήμερα. Και δεν θα δοθούν και όλα μαζί».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το ζήτημα έγινε ευρέως γνωστό χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, γνωστοποίησε στους ακολούθους του σε Facebook και Twitter πως ακυρώνεται η παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, χαρακτηρίζοντας τον «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων». «Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί», έγραψε ο βουλευτής.

Ενημερώθηκε μετά την ανάρτηση ο διασώστης

Ο ιστότοπος Τvxs επικοινώνησε με τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, που βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης στη Σικελία, όπως σημειώνει η αρθρογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη. Ο διασώστης ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του.

«Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι «με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησης μου»», είπε ο διασώστης, χωρίς ο εκπρόσωπος του υπουργείου να διευκρινίσει ποια είναι τα «νέα δεδομένα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Χωρίς να δημοσιευτεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα, αλλά το όνομα του διασώστη αφαιρέθηκε από την λίστα.

Το LiFO.gr επικοινώνησε με το ΥΠΕΞ, από όπου η αρμόδια διεύθυνση παρέπεμψε για το ζήτημα της διαγραφής του διασώστη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως όμως ξεκαθαρίζουν οι κύκλοι της Προεδρίας, η λίστα άλλαξε από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΠΕΞ, ΠΤΔ, ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]