κούλογλου-σύστημα-στάζι-επί-μητσοτάκ-968931
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.09.2022 | 23:30

Κούλογλου: Σύστημα Στάζι επί Μητσοτάκη -Τι λέει για παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευρβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου παραδέχθηκε ότι γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη.

Συγκεκριμένα ο κ. Καιρίδης αναφέρει πως κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο BBC Radio World Service και την εκπομπή «Weekend» – στην οποία ήταν και ο ίδιος προσκεκλημένος – ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως διαχρονικά – και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κάτι που απέδωσε σε «κακή πρακτική».

Στην αρχή του αποσπάσματος που δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον κ. Κούλογλου πως το θέμα (των παρακολουθήσεων) στην πραγματικότητα δεν αφορά σε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί – όπως σημειώνει – «υπήρχε μια ευρεία παρακολούθηση τηλεφώνων που πλέον γνωρίζουμε όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019».

Η απάντηση του κ. Κούλογλου – σύμφωνα πάντα με το απόσπασμα που δημοσιοποίησε ο κ. Καιρίδης – ήταν:

«Αυτό είναι σωστό, είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική τότε, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Τι απάντησε ο Στέλιος Κούλογλου στον κ, Καιρίδη: “Μετά την συνέντευξη, η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα παραποίησαν τις δηλώσεις μου στο BBC για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Του συστήνω να ακούσουν όλη την εκπομπή, στην οποία η Ελλάδα του Μητσοτάκη παραλληλίζεται με την Ουγγαρία του Όρμπαν. Όσο για την απάντησή μου στην ερώτηση αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις μου είναι λέξη προς λέξη οι παρακάτω”:

“…Αυτό είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…”

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κούλογλου, σε δελτίο Τύπου αναφέρει πως στη συνέντευξή του στο BBC World Service σημείωσε – μεταξύ άλλων – ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια συστηματική πρακτική: “Ένα σύστημα που θυμίζει τη Στάζι, τη διαβόητη Υπηρεσία πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας γιατί η ιδέα είναι να ελέγχουν και την προσωπική ζωή των ανθρώπων προκειμένου να τους εκβιάζουν. Αυτή είναι η υπόθεση Ανδρουλάκη, δεν εξυπηρετείται κάποιο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, παρακολουθώντας τον αρχηγό ενός πολιτικού κόμματος. Ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφαλείας και γιατί δεν το λέει η κυβέρνηση;”.

Στη συνέχεια του ίδιου αφιερώματος του BBC ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως “Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κωμικά επιχειρήματα που θυμίζουν Μόντυ Πάιθονς. Ισχυρίζονται ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφαλείας, αλλά λένε ότι αν ο Μητσοτάκης το ήξερε, δεν θα το επέτρεπε. Άρα δεν υπάρχει τελικά ζήτημα εθνικής ασφαλείας”.