Κουτσούμπας: Πιθανός ο μεγάλος συνασπισμός

«Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση να μην ξεγελαστεί αυτή τη φορά ο λαός», τονίζει, μιλώντας στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα το κόμμα του να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις εκλογές. «Εμείς τους ξέρουμε καλά από παλιότερα», δηλώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο δεν βλέπει καμιά προοπτική συνεργασίας, καθώς «οδηγεί τον λαό, τη χώρα, στον βάλτο που σε ρουφάει ολόκληρο και σε εξαφανίζει». Για την επομένη των εκλογών, ο κ. Κουτσούμπας θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κουτσούμπα στην «Καθημερινή»

– Εκτιμάτε ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα δώσουν αποτέλεσμα που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης ή θα οδηγηθούμε σε νέα προσφυγή στις κάλπες;

– Ολα τα αντικειμενικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή –και δεν εννοώ μόνο ή κυρίως τα δημοσκοπικά, αριθμητικά– δείχνουν ότι από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής θα προκύψει κυβέρνηση και δεν θα οδηγηθούμε σε νέα προσφυγή στις κάλπες. Τη βεβαιότητα αυτή την αντλώ κυρίως από το γεγονός ότι παρά τις επιμέρους διαφορές, τα προγράμματα και οι θέσεις των διαφόρων κομμάτων (πλην ΚΚΕ) κινούνται σε παρόμοιες και ίδιες στρατηγικές κατευθύνσεις, που προσδιορίζονται και οριοθετούνται από τη μη αμφισβήτηση συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, όπως επίσης και στο ΝΑΤΟ. Από την ανάγκη διαπραγμάτευσης του χρέους, αναγνωρίζοντάς το. Κανείς τους δεν αμφισβητεί ούτε θέτει ζήτημα κατάργησης όλων των εφαρμοστικών, αντιλαϊκών νόμων που μας έφεραν τα Μνημόνια κ.ο.κ. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας με κορμό είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Ν.Δ. και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, το «Ποτάμι», τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, εάν μπουν στη Βουλή. Οπως και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού, αφού υπάρχουν ισχυρές ομάδες βουλευτών εντός των δύο κομμάτων του διπολισμού (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.), που τάσσονται με αυτήν την εκδοχή από τώρα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται απλώς ότι σήμερα δεν είναι ακόμη ώριμο και το πριμοδοτούν για αργότερα, σε μια πορεία.

– Το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είχε αύξηση της δύναμής του, ωστόσο τώρα φαίνεται να πιέζεται από την πόλωση. Ποιος είναι ο στόχος για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Πώς θα αντιμετωπίσετε την πίεση του διπολισμού;

– Ο στόχος του ΚΚΕ είναι να αναδειχθεί πολύ πιο δυνατό και στη Βουλή. Αν και δεν συνηθίζουμε να βάζουμε αριθμητικούς στόχους ούτε στόχους κατάταξης των κομμάτων, εντούτοις θεωρούμε ότι υπάρχει η πιθανότητα το ΚΚΕ να αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Ο λαός μας έχει πείρα και γνώση από την τεχνητή πόλωση του δικομματισμού. Την έχει ζήσει άπειρες φορές τα τελευταία 40 χρόνια και αντίστοιχες φορές την έχει πληρώσει ακριβά αυτήν την πόλωση. Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση να μη ξεγελαστεί αυτή τη φορά ο λαός. Είναι η δύναμη που την αγκαλιάζει με εμπιστοσύνη ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του λαού μας, ακριβώς γιατί έχει σταθερότητα, αρχές, ανιδιοτέλεια, εμπνέει σιγουριά. Λέει στον λαό καθαρά ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με το τίποτα, να μην κάνουμε σκόντο στις απαιτήσεις μας, στα όνειρα των παιδιών μας.

– Εχετε κατ’ επανάληψη απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να μεταβληθεί αυτή η στάση του ΚΚΕ;

– Δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά προϋπόθεση. Αλλωστε, εμείς τους ξέρουμε καλά από παλιότερα. Αλλοι τους μαθαίνουν τώρα και θα το συνειδητοποιήσουν περισσότερο στην πορεία, αρκεί να μην είναι αργά για τον λαό και τον τόπο. Πόσο μάλλον σήμερα, που έχει χειροτερεύσει η κατάσταση όσον αφορά τις θέσεις αυτού του κόμματος, αλλά και την πανσπερμία αναξιόπιστων ομάδων που έχει εντάξει στο δυναμικό του. Το μονοπάτι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην οδηγεί στον γκρεμό που οδηγεί η πρόταση της Ν.Δ., σίγουρα όμως οδηγεί τον λαό, τη χώρα, στον βάλτο που σε ρουφάει ολόκληρο και σε εξαφανίζει. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ είναι το άλλοθι για τις συνεχείς υποχωρήσεις τους. Θέλουν να εγκλωβίσουν τον λαό και ιδιαίτερα τα πιο ριζοσπαστικά τμήματά του στους ίδιους αντιλαϊκούς μονοδρόμους.

– Δεδομένης της κριτικής που έχετε ασκήσει στο παρελθόν για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ», πόσο σύμφωνο σας βρίσκει η διατύπωση ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση της Αριστεράς»;

– Αν και ξέρετε, εμείς προτιμάμε να μιλάμε με κοινωνικο-ταξικά χαρακτηριστικά και όχι με «γεωγραφικούς όρους», αλλά ας το δεχθώ για τη συζήτηση. Αυτό που ο λαός μας ξέρει ως Αριστερά, δεκαετίες τώρα είχε ορισμένες ιστορικές αναφορές, κάποια χαρακτηριστικά. Οι αριστεροί ήταν πάντα εναντίον στην Ε.Ε., παλιότερα ΕΟΚ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ήταν μέσα στο ριζοσπαστικό εργατικό – λαϊκό κίνημα. Δεν έχουν καμία σχέση όλα αυτά με τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στο Σίτι και στο Κόμο και αλλού. Πρόκειται για μια χειρότερη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε και που είχε τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα. Χώρια που τώρα πια όλοι δηλώνουν «αριστεροί», βλέπετε έγινε πολύ της μόδας, χάνοντας την ουσία του. Οποιος νιώθει πραγματικά «αριστερός» με την έννοια των θέσεων υπέρ του λαού, η θέση του σήμερα είναι μόνο στο ΚΚΕ.

– Το ΚΚΕ δείχνει να παρατηρεί αποστασιοποιημένο τις έντονες διεργασίες, ζυμώσεις και μετακινήσεις στο πολιτικό τοπίο. Μήπως δεν αφουγκράζεται τις απαιτήσεις της εποχής;

– Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι αποτελεί κινητικότητα δημιουργική ή ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής οι μετακινήσεις και μετεγγραφές «γυρολόγων» της πολιτικής. Γνωστά είναι και τα πρόσωπα και τα κόμματα στα οποία κυνηγούν μια βουλευτική θεσούλα για να εκλεγούν. Αμοραλισμός είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους περισσότερους είτε συνωστίζονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Ν.Δ. είτε στο «Ποτάμι» ή αλλού. Η ελληνική κοινωνία έχει χορτάσει, έχει απηυδήσει  από τους διάφορους καρεκλοκένταυρους, ανεξαρτήτως ηλικίας και πολιτικής τοποθέτησης, που πιάνουν στασίδι στη Βουλή μόνο και μόνο για να σηκώνουν το χέρι, να ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, που ρίχνουν στα τάρταρα της ανέχειας τις λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων. Ευτυχώς, ακόμα τη διαφορά την κάνουν λίγοι. Ανάμεσά τους σίγουρα, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι σε ώσμωση με τις διεργασίες που γίνονται εκεί που χτυπά η καρδιά του μέλλοντος, μέσα στον λαό και στους αγώνες του. Αυτές τις διεργασίες παρακολουθεί στενά το ΚΚΕ και συμβάλλει έτσι στην αναγέννηση, στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που θα ανοίξει νέους δρόμους.

Πηγή: «Καθημερινή»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!