κουρουμπλής-ο-μητσοτάκης-έχει-αδημον-103108
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.07.2016 | 12:52

Κουρουμπλής: Ο Μητσοτάκης έχει αδημονία επανόδου στην εξουσία

Για κίνησεις που δείχνουν «αδημονία επανόδου στην εξουσία», κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάκρεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο. Δήλωσε αισιοδόξος για την συγκέντρωση των 200 ψήφων. Τάχτηκε υπερ των συνεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και απέρριψε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖα – ΝΔ. Ξεκαθέρισε ότι στηρίζει την πρόταση του για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις περί «Ιουλιανών».

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις δηλώσεις Στουρνάρα σχετικά με τον εκλογικό νόμο

Εγώ κρατώ αυτό που είπε ότι χρειαζόμαστε ωριμότητα για οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα. Και αυτό είναι κρίσιμο, όποιο και αν είναι το εκλογικό σύστημα.

Για την δήλωσή του ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία

Αν επικεντρώσουμε όλη την συζήτηση για ένα εκλογικό σύστημα στην προσωπική άποψη ενός υπουργού, νομίζω αδικούμε την ουσία του ζητήματος. Ξεκίνησε εδώ και 3 μήνες ένας διάλογος – ας πούμε ότι ήταν διάλογος. Εγώ άνοιξα τα θέματα αυτά, έκανα μια σειρά προτάσεων. Στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος είχα πάρει μια σαφή θέση. Είπα ότι μιλάμε για απλή αναλογική – γιατί οι 270 έδρες ήταν απλή αναλογική. Είπα επίσης τότε ότι μπορούμε να βάλουμε ένα ενδεχόμενο αν ένα κόμμα συγκεντρώσει πάνω από 40-42% να υπάρχει ένα μπόνους. Αυτό το μπόνους θα εκπροσωπούσε τις ψήφους των κομμάτων που δεν θα έμπαιναν στη Βουλή λόγω του 3%.

Ήταν μια άποψη, την οποία δεν αρνούμαι ότι είπα. Δεν έχω καμία δυσκολία να το πω και μίλησα στη Βουλή με καθαρό τρόπο. Αλλά όλη η αντιπολίτευση δεν είχε τίποτε να πει για το εκλογικό σύστημα παρά μόνο για την άποψη αυτή. Από πότε ενοχοποιούνται ή απαγορεύονται οι απόψεις; Εγώ είμαι σε ένα δημοκρατικό κόμμα και έμαθα να λειτουργώ λέγοντας την γνώμη μου. Είχα πει και τότε ότι αυτή είναι μια προσωπική άποψη, θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.

Συζητήσαμε λοιπόν 200 άτομα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο ημέρες και ακούστηκαν ουσιαστικές τοποθετήσεις. Και για να μην αδικούμε τα πράγματα, ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντοτε αυτή την άποψη, δεν την ανακάλυψε τώρα. Και το ΠΑΣΟΚ το 1990 ψήφισε την απλή αναλογική, η τότε Αριστερά δεν την ψήφισε και είμαι βέβαιος ότι δεν κέρδισε από αυτή τη θέση. Όπως και τώρα, αυτοί που πίστευαν στην απλή αναλογική, που κατέθεσαν πριν ένα χρόνο νομοσχέδιο και τώρα προσπαθούν να έχουν μια διαφορετική πρόταση πρέπει να το σκεφτούν καλά μέχρι τις 20 Ιουλίου γιατί όλοι κρινόμαστε. Η απλή αναλογική έχει τα θετικά της αλλά έχει και τις δυσκολίες της.

Για το όριο εισόδου του 3%

Δεν έχω τίποτε επ’ αυτού να σας πω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%.

Για την πρόταση του Ποταμιού

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, έχουμε αρκετό χρόνο για να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε. Οι προτάσεις αυτές, κυρίως αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ. Μου κάνει εντύπωση γιατί τα μικρά κόμματα, έχουν κλείσει τις πόρτες. Τα κόμματα αυτά, στην περίπτωση της απλής αναλογικής, θα είχαν δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής, διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, μεγαλύτερου ελέγχου στο πολιτικό σύστημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω πρέπει να τους απασχολήσει.

Για τις αιτιάσεις περί «Ιουλιανών»

Εμείς δεν είμαστε απόγονοι εκείνων που δημιούργησαν τα «Ιουλιανά». Να τα αφήσουν αυτά. Να μας πουν οι αντίπαλοί μας και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, τι καινούργιο κομίζουν. Και με το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ με 36% πήρε αυτοδυναμία; Δεν χρειάστηκε να γίνει συγκυβέρνηση; Τι καινούργιο κομίζει η Νέα Δημοκρατία του νέου κυρίου Μητσοτάκη; Ένα σύστημα με το οποίο τον Μάιο του 2012 η ΝΔ πήρε 50 έδρες; Εγώ πρότεινα στη ΝΔ να φέρει κάτι καινούργιο, να πάρει το πρώτο κόμμα 80 έδρες.

Αλλά να ξέρετε κάτι: Αυτό το έλλειμμα του μπόνους μπορεί να καλυφθεί από τον ίδιο το λαό. Αν ο λαός θέλει κάποιον να τον κυβερνήσει, δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανείς. Άρα το επιχείρημα ότι ο εκλογικός νόμος γίνεται γι’ αυτούς του λόγους, είναι άδικο και εξωπραγματικό. Και το λένε αυτό για ένα κόμμα που στο κάτω-κάτω διαχρονικά εδώ και 40 χρόνια μιλά για απλή αναλογική.

Οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κρίση, δεν είναι ένα ισχυρό επιχείρημα αυτό; Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έπεσε εκ του λόγου ότι υπήρχε τριβή και αστάθεια στο εσωτερικό μέτωπο. Άρα αρχίζει η χώρα να αποκτά κουλτούρα συνεργασιών. Γιατί κάνουμε τον εκλογικό νόμο; Ο εκλογικός νόμος όταν γίνεται κάθε φορά πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του μια σειρά από δεδομένα. Το ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν αναχαίτισαν την κρίση είναι ένα πρώτο σημαντικό δεδομένο. Και δεύτερον έχουμε ένα 40% του ελληνικού λαού που αποστρέφεται το πρόσωπό του από την πολιτική. Αυτό τον καιρό έχω διαβάσει πάρα πολύ, κοινωνιολογικές έρευνες, επιστημονικές αναλύσεις.

Η εποχή των παραδοσιακών δεσμών του πολίτη με τα κόμματα, ανήκει στο παρελθόν. Οι δεσμοί δεν μπορούν να γίνουν δεσμά για τον πολίτη. Ο πολίτης έχει απελευθερωθεί πλέον από την λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Η ωριμότητα που πρέπει να έχουμε όλοι είναι στο να βρεθούν τόποι συνεργασίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, τουλάχιστον.

Για ενδεχόμενο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά δεδομένα, δεν το βλέπω. Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω ότι εφόσον ψηφιστεί η απλή αναλογική δημιουργούνται, επί της αρχής θα έλεγα, οι δυνατότητες συνεργασιών στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Αυτό το βλέπω. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει.

Για το αν βρεθούν οι 200 ψήφοι

Έχουμε μέχρι τις 20 Ιουλίου αρκετές ημέρες. Είναι πολύ μεγάλος ο πολιτικός χρόνος για να βρεθούν ενδεχομένως ευρύτερες συγκλίσεις. Έχουμε μάθει στην Ελλάδα από τη μια μεριά να λέμε να κάνουμε διάλογο και από την άλλη να είμαστε εμμονικοί. Όταν καταθέτεις στη Βουλή ένα νομοσχέδιο – και μάλιστα τόσο κρίσιμο που αφορά όλους μας – πρέπει να αφήνεις τα παράθυρα και τις πόρτες του νοητικού σου πεδίου ανοικτά. Να ακούσεις. Εκτός αν λες «αυτό θέλω» και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Κανένας δεν ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας και εγώ προσωπικά δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω την μοναδική αλήθεια. Ακούω τους συναδέλφους μου με πολλή προσοχή. Πρέπει να ομολογήσω ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, χωρίς ακρότητες και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και σήμερα και αύριο για να πάμε στην τελική φάση.

Για την δήλωση Καμμένου να εξαιρεθεί από τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Καλογρίτσας

Δεν είθισται να κάνω σχόλιο για δηλώσεις συναδέλφων. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι η δική μου η αίσθηση από αυτό που περιρρέει στον κυβερνητικό χώρο είναι ότι όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, κάποιοι θα πρέπει να κληθούν να δικαιολογήσουν αυτή την εμμονή και την επίθεση που έχουν κάνει στην κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για ένα σύστημα «μονοκαναλικό», για να χτίσει, όπως λένε, την δική της διαπλοκή. Κάντε λίγη υπομονή, εγώ πιστεύω ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα.

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί

Τον πλουραλισμό δεν τον δίνει ο αριθμός, τον δίνει ο τρόπος λειτουργίας του κάθε καναλιού. Γιατί και εγώ μπορώ να ισχυριστώ ότι σε κάποια κανάλια, δεν υπάρχει πλουραλισμός, αλλά εμμονή απέναντι σε κάποιους. Ως προς το θέμα των εργαζομένων. Δηλαδή είμαστε περήφανοι για το πώς δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα κανάλια; Πίσω από το όνομα το δικό σας και το δικό μου στη δημόσια ζωή, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από τις εργασιακές σχέσεις.

Η διαφημιστική «πίτα», αυτή τη στιγμή, είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι για να λειτουργήσει ένα κανάλι σωστά, θέλει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, τα 4 κανάλια θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια. Φανταστείτε να τα μοιραστούν 7 κανάλια τι θα γίνει, πώς είναι οι εργασιακές σχέσεις, πώς λειτουργούν τα «μαύρα», η ανασφάλεια, αυτό είναι καθεστώς μαρτυρικό. Ούτε θα λέμε ότι έχουμε κανάλια, θα παίρνουμε δανεικά κι αγύριστα, «θαλασσοδάνεια» που θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός για να εκδηλώνουμε τον πόνο μας για τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η άποψή μου, θα κριθεί.

Θα υπάρχουν και κεντρικά και περιφερειακά κανάλια. Και αν κριθεί ότι χρειάζονται περισσότερα, εδώ είμαστε, θα το δούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να λέμε 4 κανάλια. Θα δούμε, η ζωή θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει. Όμως, κάποτε έπρεπε να γίνει αυτό. Και αυτή η κυβέρνηση τολμάει να ανοίξει το θέμα, με όλο το σύστημα απέναντί της. Πιστεύω δε, ότι δεν έχει κανένα λόγο αυτή η κυβέρνηση να μπει σε λογικές που δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Μπορεί να στήριζαν κανάλια ένα κόμμα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το κόμμα να χάσει ή να καταστραφεί. Εκείνο που πρέπει να αφουγκράζεται ο πολιτικός είναι οι διεργασίες που γίνονται μέσα στην κοινωνία. Από εκεί και πέρα, εκείνο που πρέπει να δουν τα κανάλια – και το λέω με σεβασμό, προσωπικά δεν έχω προσωπικά κανένα παράπονο – είναι να εμπεδώσουν και στον ίδιο τους το χώρο τον πλουραλισμό. Η δημοκρατία μας έχει ανάγκη και τα κανάλια, και την ενημέρωση την έγκαιρη και έγκυρη, την διαφάνεια, τον διάλογο. Νομίζω ότι έχουμε την υποχρέωση όλοι μας, στο πλαίσιο το δημοκρατικού πατριωτισμού να ξεπεράσουμε τους κακούς μας ή ελλειμματικούς μας εαυτούς και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η πατρίδα αυτή τη στιγμή ανάγκη έχει ακριβώς αυτή τη στάση από όλους μας. Και μας έχει ανάγκη όλους γιατί όλοι είμαστε πατριώτες σ’ αυτό τον τόπο. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει αυτό το θέμα αλλά νομίζω τον αγαπάμε αυτό τον τόπο όλοι.

Για την Συνταγματική αναθεώρηση

Πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο απροκατάληπτο. Και σε ό,τι με αφορά θα το προσπαθήσω όσο μπορώ. Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να πάμε σε ένα δημοκρατικό διάλογο χωρίς να λέμε ότι «έχουμε αυτές τις προτάσεις και δεν συζητάμε τίποτα περισσότερο». Θα είναι ωφέλιμο για την δημοκρατία.

Για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Προσωπικά είμαι υπέρ, ναι. Βέβαια, είναι ένα μεγάλο ζήτημα το θέμα των αρμοδιοτήτων. Εξαρτάται τι αρμοδιότητες θα έχει. Και την περίοδο 1975-1981, που υπήρχαν αρμοδιότητες, συνυπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με μια εξίσου ισχυρή προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ωριμότητα είναι αυτή που παντρεύει πολλά πράγματα και δημιουργεί περιβάλλον συνεργασιών και εκεί ποντάρουμε και προσδοκούμε. Είναι πάρα πολύ νέος ο Τσίπρας για να επιλέξει την οδό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατάγεται από μια πολιτική οικογένεια. Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό. Παίζει ένα ρόλο, αλλά πολλές φορές αδικεί και κάποιους ανθρώπους το όνομα, δεν είναι πάντα υπέρ τους. Εκείνο που εγώ θα περίμενα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν να έχει ένα μέτρο στις κινήσεις του. Δεν θα μου άρεσε, αν ήταν αρχηγός μου, στον ένα μήνα της ηγεσίας του, να ζητά εκλογές ένα κόμμα που έχασε πριν από 8 μήνες. Κατά την εκτίμησή μου, ήταν λάθος του, τον αδίκησε. Δείχνει αδημονία επανόδου στην εξουσία. Ο κόσμος έχει κριτήριο. Σου λέει: «Έχεις προετοιμαστεί; Έχεις κάνει την ανάλογη προεργασία να δεις τα πράγματα κάτω από ένα καινούργιο πρίσμα για να μου ζητήσεις να σε εμπιστευτώ; Μήπως δεν έχεις ετοιμαστεί και ο μόνος στόχος είναι η έφοδος για την κατάληψη των θερινών ανακτόρων;». Νομίζω είχε την βιασύνη μέσα στη λογική του και αυτό τον έχει αδικήσει.