κοτζιάς-δεν-έχει-την-πλειοψηφία-ο-ζάεφ-142046
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.01.2018 | 09:11

Κοτζιάς: Δεν έχει την πλειοψηφία ο Ζάεφ για αλλαγές στο Σύνταγμα

“O κ. Νίμιτς έχει κάποιες προτάσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε” ενώ υποστήριξε ότι, δεν νομίζει ότι συμφέρει τη χώρα να εμφανίζει όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Μάλιστα ανέφερε ότι ο Ζάεφ δεν έχει την πλειοψηφία να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, και τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς.

«Οποιαδήποτε συμφωνία αν κάνουμε αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να την αλλάζει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι « την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».

Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.

«Αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα έχει συμφέρον να βρεθεί λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ, γιατί από τη στιγμή που βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή.

«Αν υπάρξει συμφωνία τότε αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Ερχεται στην Ελλάδα ο Μάθιου Νίμιτς – Συναντήσεις με Κοτζιά και Κουμουτσάκο

Με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έρχεται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα, θα συναντηθεί στις 13:30, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Nωρίτερα το πρωί της Τρίτης, στις 10:30, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, η συνάντηση αυτή θα γίνει κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.