Κορωνοϊός : Μέτρα για την προστασία της υγείας στις φυλακές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την προάσπιση της ζωής και της υγείας των κρατουμένων, την προστασία τους από την πανδημία του κοροναϊού, κατέθεσαν σήμερα 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το θάνατο της 40χρονης κρατούμενης που βρέθηκε νεκρή στο κελί της.

Συνωστισμός στις φυλακές
Μια ημέρα μετά τα γεγονότα στις φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με νέα ερώτηση για την κατάσταση στις φυλακές, καθώς είχε καταθέσει και άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα στις 26 Μαρτίου ζητώντας μέτρα προστασίας της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, λόγω του κοροναϊού.

«Ο ΔΣΑ με ψήφισμά του στις 6 Απριλίου ζητούσε από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της υγείας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Τελικά, ο θάνατος μίας κρατούμενης στο κατάστημα κράτησης του Ελαιώνα στη Θήβα, ανεξαρτήτως της αιτίας θανάτου, θέτει με οξύ τρόπο τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα συνωστισμού (υπάρχουν φυλακές με πληρότητα 200% και 250% υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού κρατουμένων), ο οποίος, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, είναι η βασική αιτία επέλασης της πανδημίας, αλλά και άλλων μολυσματικών νοσημάτων, με υψηλό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Να ενημερωθεί η βουλή
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την προάσπιση της ζωής και της υγείας των κρατουμένων, «που αποτελεί υποχρέωση του κράτους», για την προστασία τους από την πανδημία και τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα καταστήματα κράτησης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός, που αποτελεί τη βασική αιτία επέλασης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η 40χρονη κρατούμενη βρέθηκε νεκρή στο κελί της στις φυλακές της Θήβας με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στην Ε΄πτέρυγα, καθώς κρατούμενες έκαψαν στρώματα και κουβέρτες.

Μερίδα των κρατουμένων υποστηρίζει πως η γυναίκα κατέληξε από κοροναϊό, ωστόσο αστυνομικές πηγές σημειώνουν πως το θύμα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και λάμβανε ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της 40χρονης
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την επείγουσα λήψη μέτρων για την προστασία από τον κοροναϊό στις ελληνικές φυλακές, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κράτηση, όπως και το προσωπικό, σε συχνά υπερπλήρεις φυλακές, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η απομόνωση.

Παράλληλα ζήτησε τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου της 40χρονης κρατούμενης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!