κορωνοϊός-γεννηματά-η-κυβέρνηση-πρώ-743958
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.04.2020 | 15:29

Κορωνοϊός – Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά

Στον πρόεδρο της Βουλής απευθύνθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σχετικά με το θέμα της παραχώρησης μέρους του μισθού των βουλευτών στο ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται κεντρικά και θεσμικά και να μην μπαίνουμε σε κριτική περί εντυπωσιασμού και πλειστηριασμού, είπε η κ. Γεννηματά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι αναμένει την Πέμπτη την απάντηση του προέδρου της Βουλής στη διάσκεψη των Προέδρων, ωστόσο το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα προετοιμασία για να κάνει δωρεά απευθείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικά με ειδικά κρεβάτια για κλίνες και εξοπλισμό.

Πρόληψη από την κυβέρνηση – ατομική ευθύνη από τους πολίτες

Η κυρία Γεννηματά, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει από την πρώτη στιγμή το «Μένουμε Σπίτι» και όλες τις προτάσεις και των επιστημόνων.

Εκτίμησε ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των εισηγήσεων των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Ειδικότερα και σχολιάζοντας τις εικόνες με τις ουρές στις τράπεζες τόνισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, κάτι που όπως είπε, έγινε και με τις Εκκλησίες και με τα σούπερ μάρκετ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε πως ένα ζήτημα είναι η πρόληψη από την πλευρά της κυβέρνησης για να μην υπάρχει συνωστισμός αλλά υπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης.

Να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι

Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, είπε ότι δεν επαρκούν και πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο φτωχός συγγενής. «Εάν αναγκαστούμε να δούμε λουκέτο οριστικό σε παραγωγικές επιχειρήσεις όλα αυτά θα τα πληρώσουμε διπλά και τριπλά», είπε η κ. Γεννηματά.

Είπε πως πρέπει οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές και να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ούτε του ιδιωτικού, ούτε του δημόσιου τομέα το μάρμαρο των επιπτώσεων αυτής της κρίσης.

Στο ερώτημα για τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν ουσιαστικά οι δημοσιονομικοί στόχοι ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Και βεβαία να πιέσουμε τώρα την Ευρώπη και κυρίως το βορρά για αποφάσεις οριστικές για την αντιμετώπιση του κορωνοιού και για την υγεία και την προστασία της ζωής και για την οικονομία και την επόμενη ημέρα», τόνισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά 

Εμείς από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε το «Μένουμε Σπίτι» και όλες τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν δείξει ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε και γι’ αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις αποφάσεις τους. Υπάρχει, όμως, απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση. Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσεις που θα μπορούσαμε να τις είχαμε αποφύγει. Και το λέω αυτό με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες. Βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες. Θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Για παράδειγμα η παράταση να είχε δοθεί εγκαίρως και να μην τρέξουν όλοι τελευταία στιγμή να τακτοποιήσουν τις δόσεις τους. Η λήξη των λογαριασμών των ΔΕΚΟ να είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές τουλάχιστον για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να μην υποχρεώνονται να πάνε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους την τελευταία στιγμή. Το ξέρουμε ότι γίνεται την τελευταία ώρα, ιδιαίτερα τώρα που όλοι δυσκολευόμαστε. Όλοι οι Έλληνες έχουν κατά προτεραιότητα το σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως τις υποχρεώσεις. Επίσης οι συντάξεις θα μπορούσαν να δίνονται τμηματικά με βάση το γράμμα από το οποίο ξεκινά το επίθετο του κάθε συνταξιούχου για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η μία λέξη που υπάρχει, είναι πρόβλεψη, έτσι ώστε να μην έχουμε συνωστισμό και ουρές. Η άλλη είναι η ατομική ευθύνη βέβαια.

Να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία, γιατί δεν θα ξεκινήσει μετά

Δεν επαρκούν τα μέτρα και αν δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες είμαστε πίσω και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σε άλλες χώρες δίνουν περίπου το 20% του ΑΕΠ για να έχουν ρευστότητα και να στηρίξουν την οικονομία και καλύπτουν τη μισθοδοσία σε ποσοστό από 80% έως 100%. Είναι φανερό ότι είμαστε πίσω και εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις πολύ σημαντικές κατηγορίες, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι ο φτωχός συγγενής. Θα έπρεπε όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ του πρωτογενή τομέα να είναι στα μέτρα στήριξης. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ λίγα. Είναι φανερό ότι δεν καλύπτεται. Ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει. Αν διακοπεί η παραγωγική του δραστηριότητα καταστρέφεται ολοσχερώς και δεν θα ξεκινήσει πάλι. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη ημέρα. Αν μπει λουκέτο σε παραγωγικές επιχειρήσεις, η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι δύσκολη και θα τα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει εγκαίρως να προστατέψουμε την παραγωγική δραστηριότητα για να μην τρέχουμε την επόμενη ημέρα να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τους αλιείς. Με τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Ιδιαίτερα τώρα το Πάσχα που οι αγορές δεν θα λειτουργήσουν όπως θα περίμεναν. Υπάρχουν ζητήματα στις εξαγωγές. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Για παράδειγμα εκτός από το να συμπεριλάβει στους ΚΑΔ, τις ρυθμίσεις στα δάνεια και να δώσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, θα μπορούσε να βρει τρόπο με κοινοτικούς πόρους να πάρει από τους παραγωγούς προϊόντα και να τα διαθέσει στις ευπαθείς ομάδες. Αν η Κυβέρνηση άνοιγε το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και τα κόμματα, υπάρχουν τρόποι. Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου να διατηρήσουμε ενεργείς παραγωγικές διαδικασίες, να μη κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα το μάρμαρο και τις επιπτώσεις της κρίσης της υγείας. Να το συμφωνήσουμε όλοι αυτό.

Η κυβέρνηση να πιέσει τώρα και όχι αύριο το βορρά και τη Γερμανία για αποφάσεις οριστικές

Έχει δυνατότητες η κυβέρνηση γιατί για το 2020 δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι. Είδαμε ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι έχουμε ενταχθεί στο QE. Τι σημαίνει αυτό. Ότι υπάρχει δυνατότητα για δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που της δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Το κυριότερο να πιέσει τώρα όχι αύριο, το βορρά και τη Γερμανία για αποφάσεις οριστικές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας και της προστασίας της ζωής των πολιτών και σε ότι αφορά την οικονομία και την επόμενη ημέρα.

Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός του κορωνο-oμόλογου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια

Η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το συνολικό σχέδιο, απαιτείται διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτείται μία συμφωνία ευρύτερη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της Ευρώπης και στο πως θα την πιέσουμε. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων. Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών να μην την υποστείλει, να δείξει ότι την πιστεύει, να αγωνιστεί να γίνει πράξη τώρα, να πιεστεί τώρα η Γερμανία. Είναι σημαντικό ότι αυτή την επιστολή την έχουν υπογράψει και πρωθυπουργοί από το σοσιαλιστικό κόμμα και από το λαϊκό και από το νότο και από το βορρά. Αρχίζει και δημιουργείται μία ομάδα πίεσης για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή. Όμως, η Ευρώπη φέρει ευθύνη και για την αντιμετώπιση του ίδιου του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των πολιτών. Πέρα από ότι δεν έδωσε γρήγορα κατευθυντήριες γραμμές για να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο τον κορωνοϊό, τώρα θα πρέπει να ακούσουν πολύ προσεκτικά την πρόταση του κ. Μόσιαλου. Η δεύτερη φάση για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, απαιτεί να γίνονται πολλά και γρήγορα τεστ. Αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν την πατέντα έτσι ώστε κάθε χώρα να παράγει τα δικά της, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν , ιδιαίτερα οι μικρές χώρες όπως εμείς. Ούτε οι εταιρίες θα μπορέσουν να παράξουν τόσα τεστ για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως συνολική απόφαση. Όχι πάλι με καθυστέρηση, όχι εκ των υστέρων. Αν θέλουμε να σταθεί ο τουρισμός και η οικονομία στα πόδια της θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη φάση.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση τα κινητά κλιμάκια να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια και τεστ

Η κυβέρνηση δυστυχώς με καθυστέρηση αποφάσισε να υλοποιήσει το δίκτυο πρώτης γραμμής με τη συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας. Είναι καθοριστικό και για τη δεύτερη φάση και για να κρατήσουμε τα κρούσματα μακριά από τα νοσοκομεία και να μην καταρρεύσουν και για να έχουν προστασία οι υγειονομικοί μας και για να μην κλείνουν και μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες μονάδες. Και βέβαια για να έχουν τη σωστή φροντίδα και περίθαλψη οι ασθενείς με κορωνοϊό που μένουν σπίτια τους. Δυστυχώς είχαμε θύματα μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα και το συντονιστικό κέντρο να γνωρίζει τα κρούσματα και να καθοδηγεί τη θεραπεία τους και τη φροντίδα τους στο σπίτι. Χωρίς άλλη καθυστέρηση τα κινητά κλιμάκια να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, να κάνουν τεστ εφόσον προμηθευτούμε και να δίνουν οδηγίες για την περίθαλψη. Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ, αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσο κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Είναι κρίσιμο για να εξαχθούν συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε περά από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την προετοιμασία για την επόμενη φάση.

Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές του δημοσίου τομέα, βοήθημα για το Πάσχα σε αστυνομικούς και ένστολους

Η επόμενη ημέρα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το πώς αντιμετωπίζονται τα πράγματα σήμερα. Τώρα θα διαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα με το πώς λειτουργούμε σε επίπεδο αντιμετώπισης της νόσου και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Είναι φανερό από το αποτέλεσμα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η οργάνωση του ΕΣΥ και η στήριξη του γίνεται με καθυστέρηση και δυσκολίες. Ο ρόλος μας είναι να πιέζουμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί χωρίς καθυστερήσεις, αυτός είναι ο ρόλος της υπεύθυνης αντιπολίτευσης τούτη την ώρα. Στηρίζουμε το «μένουμε σπίτι» ελέγχουμε τη κυβέρνηση όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Είναι αδιανόητο να μη λύνεται η εκκρεμότητα της ένταξης των νοσηλευτών του δημοσίου τομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια, η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους είχε εντάξει, δεν πρόλαβε του δημοσίου. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, καλώ την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να την υιοθετήσουν. Τους χειροκροτούμε κάθε μέρα για τη δουλειά που κάνουν, τους αξίζει και έμπρακτη αναγνώριση. Όπως το βοήθημα του Πάσχα να δοθεί και στους αστυνομικούς και στους ένστολους.

Θα χαρούμε να δούμε την παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας

Δυστυχώς δεν έχει δοθεί παράταση για την προστασία της α’ κατοικίας και το πάγωμα την πλειστηριασμών. Εμείς δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με βάση τι λέει ο κάθε Υπουργός. Εμείς πολιτευόμαστε με βάση τις αποφάσεις. Απόφαση ακόμα δεν υπάρχει. Θα χαρούμε να τη δούμε. Όπως επίσης είχαν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τους επιστήμονες, στη συνέχεια άλλαξαν στάση. Στηρίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες από ότι καταλαβαίνω, που κάνουν δήθεν κατάρτιση. Η λύση με τα voucher, είναι αλήθεια ότι προσβάλει τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες λένε δώστε μας με κριτήρια οικονομικά. Να μην πάρουν οι μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοεργολάβοι. Υπάρχουν νέοι δικηγόροι και μηχανικοί, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Να αξιοποιηθούν ιδιωτικά, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα για να γίνονται τα τεστ

Έχουμε δείξει την απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα μας στην αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης. Έχει φανεί με πρόσφατες αποφάσεις ότι όπου θέλει να βρει λεφτά η κυβέρνηση τα βρίσκει μια χαρά. Δεν είναι η ώρα να επεκταθώ

Χρειάζεται, λοιπόν, ιεράρχηση, σχεδιασμός και να έχουμε στο μυαλό μας να μην κλείσουν παραγωγικές δραστηριότητες που δεν θα ανοίξουν μετά.

Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση. Έχω αναφερθεί στην επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων. Έχει επιτρέψει η κυβέρνηση τα ελάχιστα αντιδραστήρια να αξιοποιούνται από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Δεν γνωρίζω αν έχουν στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα, αν τους υποχρεώνει να δίνουν τα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση να τους αξιοποιήσει όλους και τα ιδιωτικά και τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά κέντρα στην κατεύθυνση να γίνονται όσο περισσότερα τεστ μπορούμε, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που υπάρχει υποψία. Για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα δώσει στο ΕΣΥ ειδικά κρεβάτια ΜΕΘ με τον εξοπλισμό τους

Εμείς από την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε την προετοιμασία προκειμένου να κάνουμε δωρεά στο σύστημα υγείας. Απευθύνθηκα στον πρόεδρο της Βουλής για να γίνονται θεσμικά αυτές οι ενέργειες και να μην κάνουμε πράγματα για εντυπωσιασμό, να μην κάνουμε πλειστηριασμό τα κόμματα. Περιμένουμε την απάντηση της Βουλής. Αν τα υπόλοιπα κόμματα δεν συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο, η δική μας Κ.Ο προχωρά και θα δώσει στο ΕΣΥ ειδικά κρεβάτια για ΜΕΘ με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους.