κκε-τι-καταγγέλλει-για-ληγμένα-εμβόλ-851258
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.12.2021 | 13:02

ΚΚΕ: Τι καταγγέλλει για “ληγμένα εμβόλια”

Με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται διαρκώς στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει το ζήτημα των ληγμένων εμβολίων αλλά και των κινδύνων που προκύπτουν από τις νέες μεταλλάξεις, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Η πανδημία είναι σε έξαρση παγκοσμίως και η προέλευση νέων μεταλλάξεων, όπως η «Δ» από την Ινδία και η «Ο» από την Μποτσουάνα, είναι από χώρες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 31% και το 20% του πληθυσμού, αντίστοιχα. Σε μια σειρά από «φτωχές» χώρες το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι έως 6% του πληθυσμού τους, ενώ η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 42,7%. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές εκτιμήσεις ότι σε πληθυσμούς με ανύπαρκτη ή φτωχή εμβολιαστική κάλυψη, διευκολύνονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό έχει ως συνέπεια αύξηση της μεταδοτικότητας, επιπτώσεις στην υγεία ή και στη ζωή ακόμα και εμβολιασμένων. Ανάλογα υπάρχει και η πιθανότητα ακύρωσης της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Με αυτά τα δεδομένα και σε συνθήκες πανδημίας, ο μη έγκαιρος και καθολικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα προστασίας θέτει σε κίνδυνο συνολικά τους λαούς σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στις ΗΠΑ και αλλού υπάρχουν ήδη εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που είτε έληξαν είτε λήγουν σύντομα, ενώ παραμένει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους ανεμβολίαστο, γιατί δεν υπάρχει επιστημονική κι εξατομικευμένη ενημέρωση του πληθυσμού, κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης και διανομής, αναβάθμιση των δημοσίων συστημάτων Υγείας και ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ταυτόχρονα, η πολιτική της «ατομικής ευθύνης», τα αντιφατικά μέτρα και οι παλινωδίες των κυβερνήσεων λειτουργούν ως «θερμοκήπιο» των αντιεπιστημονικών και μεταφυσικών αντιεμβολιαστικών απόψεων.

Η κυρία αιτία γι’ αυτή την εγκληματική σπατάλη είναι ότι στη μέγγενη του ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής κερδοφορίας παραγγέλθηκαν άναρχα πολλαπλάσιες δόσεις από τις πραγματικές ανάγκες με βάση τον πληθυσμό, αλλά και με την επιδίωξη να υπάρξει «απόθεμα» εμβολίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών προς όφελος των επιχειρηματικών τους ομίλων. Τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παραγγέλθηκαν τριπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα χιλιάδες δόσεις έληξαν μένοντας στα χέρια χωρών όπως π.χ. Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία. Στις ΗΠΑ έχουν καταστραφεί σχεδόν 15 εκ. δόσεις. Πρόκειται για εμβόλια χρυσοπληρωμένα από τους φόρους των λαών με τις ρήτρες των συμβολαίων τους μάλιστα να παραμένουν κρυφές, προστατεύοντας τις φαρμακευτικές πολυεθνικές, την ίδια περίοδο που σημειώνονται νέες ανατιμήσεις που επέβαλαν οι φαρμακευτικοί όμιλοι με τα μεγαλύτερα μερίδια στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων.

Μέσω του γνωστού μηχανισμού COVAX, που συγκροτήθηκε στο όνομα υποτίθεται της ισότιμης πρόσβασης των χωρών στα εμβόλια για τον COVID-19, αποδεικνύεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις «δωρίζονται» δόσεις εμβολίων σε χώρες «χαμηλού – μεσαίου εισοδήματος» που μένουν αναξιοποίητες επειδή λήγουν την ίδια περίοδο ή μόλις λίγο αργότερα από την ημερομηνία παραλαβής τους. Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν και σε μεταπωλήσεις εμβολίων από τη μια χώρα στην άλλη.

Αποδεικνύεται ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα που υπηρετεί τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών τόσο θα καθυστερεί ο εμβολιασμός, θα ενισχύεται ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και θα συνεχίζεται η θανατηφόρα πορεία της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δόσεων εμβολίων των κρατών-μελών που είτε έληξαν είτε μεταπωλήθηκαν ή ακόμα “δωρίστηκαν” σε τρίτες χώρες, τόσο μέσω του μηχανισμού COVAX όσο κι απευθείας από την ΕΕ;

Πώς τοποθετείται επίσης:

– Στην επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημοσίου συστήματος Υγείας;

– Στο αίτημα κατάργησης κάθε “πατέντας” σε εμβόλια και φάρμακα, η οποία συνδέεται άμεσα με την παρασιτική κι επικίνδυνη καπιταλιστική ιδιοκτησία που οδηγεί στα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα;»