κκε-η-αστυνομία-είναι-προσανατολισμ-1096464
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.03.2023 | 13:49

ΚΚΕ: “Η Αστυνομία είναι προσανατολισμένη στην καταστολή του «εχθρού λαού»

“Το γεγονός ότι ένα κομμάτι της αστυνομίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και τη μικροπαραβατικότητα, δεν αναιρεί ότι βασική αποστολή της είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός, η προσπάθεια δηλαδή να αντιμετωπιστεί ο «εχθρός λαός», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκπομπή του «ΑΝΤ1», σχετικά με την ασφάλεια και την αστυνομία.

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τον λαό να σκεφτεί αν τα ΜΑΤ, οι ΔΙΑΣ αντιμετωπίζουν το έγκλημα ή τον λαό όταν διαδηλώνει, τρομοκρατώντας, καλλιεργώντας τον αυταρχισμό και ενίοτε να δολοφονώντας με χρήση όπλων, θυμίζοντας τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητας με κουκουλοφόρους με σακίδια δίπλα από τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη πριν από τη διαδήλωση, καταγγέλλοντας τον ρόλο προβοκατόρικων ομάδων που εξαπολύονται ενάντια στις διαδηλώσεις του εργατικού κινήματος. «Βοά ότι έχουμε κουκουλοφόρους και μπαχαλάκηδες αστυνομικούς σε διατεταγμένη υπηρεσία», είπε ο Ν. Σοφιανός, προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα ζήσαμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μετά το 2012, όπου διαδήλωσε το 30% των Ελλήνων ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη και στην πολιτική που οδήγησε τον σιδηρόδρομο εκεί που τον οδήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη να καταργηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, ώστε να προσανατολιστεί η αστυνομία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των πιατσών των ναρκωτικών στην Αθήνα που βρίσκονται δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με κύκλους της αστυνομίας που συνδιαλέγονται με το οργανωμένο έγκλημα και επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα, σχετικά με την αύξηση δολοφονιών γυναικών, ο Ν. Σοφιανός παρατήρησε ότι είναι μηδαμινή η κρατική υποδομή για στήριξη, περίθαλψη κακοποιημένων γυναικών.

Σημειώνεται ότι στο πάνελ της εκπομπής συμμετείχε και ο σεσημασμένος ακροδεξιός Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος πήρε πληρωμένες απαντήσεις στα ρατσιστικά και εθνικιστικά του παραληρήματα. Ο Φ. Κρανιδιώτης υπερασπίστηκε σθεναρά την πιο ακραία καταστολή σε βάρος του λαού που διαδηλώνει, καταφέρθηκε ρατσιστικά κατά ομάδων όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, ενώ δεν παρέλειψε την βαθιά συστημική θεωρία των δύο άκρων κάνοντας λόγο για «αριστερόστροφο φασισμό». Μάλιστα υπερασπιζόμενος την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή του φοιτητικού κινήματος, πρότεινε το χουντικής έμπνευσης μέτρο του ιδιώνυμου ενάντια σε φοιτητές που θα τιμωρούνται με ισόβιο αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια, ενώ δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς τους οποίους χαρακτήρισε «μηδενιστές, γενίτσαρους» που «θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας γενίτσαρους».”