κ-παπαδάκης-μόνο-ο-λαός-μπορεί-να-σώσ-1043255
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2022 | 15:16

Κ. Παπαδάκης: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Παρέμβαση στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Το “μέλλον” που ετοιμάζει η ΕΕ στους λαούς το ζούνε ήδη με ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, εκτίναξη της ακρίβειας, του πληθωρισμού, με “πράσινους” φόρους που χρηματοδοτούν τις πράσινες και ψηφιακές μπίζνες.

Αυτό το μαύρο “μέλλον” έχει την υπογραφή της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, όπως και της σημερινής της ΝΔ, που προωθήσαν την εγκληματική στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της “απολιγνιτοποίησης” και του χρηματιστηρίου της ενέργειας.

Τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια, που θα καλπάζει κι άλλο, όσο επεκτείνονται οι συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός, όσο αυξάνονται οι εισαγωγές πανάκριβου αμερικάνικου LNG, που είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, ευεργετικό όμως για τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Αυτός ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει επίσης το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εκτεθειμένο στην πανδημία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα – ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας.

Αυτά τα κρίσιμα προβλήματα προσπάθησε να ξεπεράσει στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Τα περί εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία δεν έχουν καμία βάση. Γιατί ζουν και βασιλεύουν οι μηχανισμοί εποπτείας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τα ματωμένα πλεονάσματα και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης με σκληρά αντεργατικά μέτρα και πριμοδότηση των ομίλων.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που σηματοδοτούν οι αποφάσεις “φωτιά” σε βάρος των λαών που η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψε και χαιρέτισε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας βαθαίνει με στρατιωτικές βάσεις, αποστολή στρατευμάτων κι οπλισμού, με δις ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, με καταστολή σε βάρος των προσφύγων και επαναπροωθήσεις. Αποδείχτηκε μύθος ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ προστατεύουν από την τουρκική επιθετικότητα, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και ανοίγει το δρόμο για την οδυνηρή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ο ελληνικός λαός έζησε την εναλλαγή της αντιλαϊκής διακυβέρνησης από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ και βγαίνει πάντα ζημιωμένος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Η λύση βρίσκεται στην κλιμάκωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων για άμεσα μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής, με συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την εξουσία στα χέρια των πολλών, των παραγωγών του πλούτου».