ΚΚΕ: Καταγγέλλει μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Τις ευθύνες ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων για τις μαζικές απολύσεις στην εταιρεία «Πετρέλαια Καβάλας» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλετική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

240 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο με τις μαζικές απολύσεις που δρομολογεί η εταιρεία «Πετρέλαια Καβάλας» του ομίλου «Energean», μέσα από σχέδιο «εθελουσίων εξόδων». Την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η μείωση του λειτουργικού κόστους δηλαδή «εργολαβοποίηση των εργαζομένων», που συνεπάγεται μείωση μισθών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών τους.

Πρόκειται για μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, με εκτίμηση για τα έσοδά της το 2023 να είναι της τάξης των 2 δις €, που ξεπερνούν την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε στη Ελληνική Βουλή τροπολογία που δανειοδοτεί την εταιρεία «Πετρέλαια της Καβάλας», με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, δάνειο. Η εξέλιξη αυτή είναι τροχιοδεικτική όσων προωθεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του αντιλαϊκού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που προβλέπει νέο «σούπερ μνημόνιο» σε βάρος του ελληνικού λαού και νέα αντεργατικά εκτρώματα σε όφελος της μεγαλοεργοδοσίας σε συνέχεια αυτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό της κατάργησης του 8ωρου, της καθιέρωσης της 10ωρης δουλειάς μέσω της διευθέτησης, των απλήρωτων υπερωριών, της ενίσχυσης του κρατικού ελέγχου στα συνδικάτα, του χτυπήματος των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπει ζεστό χρήμα.

Παράλληλα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα με το ζήτημα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, αφού πρόκειται να αντικατασταθεί μεγάλο τμήμα έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού από εργολαβίες με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές, προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους, όπως έχει δείξει στον κλάδο η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ. Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι προσχηματικές οι διακηρύξεις για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, αφού κριτήριο της στρατηγικής της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» είναι η αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Για το γεγονός ότι η ΕΕ εγκρίνει δανειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων με κολοσσιαία κέρδη, που έχουν ως προϋπόθεση επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο Πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και στέλνουν μαζικά στην ανεργία εργαζομένους, όπως και άλλους τους οδηγούν στην απασχόληση με όρους γαλέρας σε εργολάβους με συνολική επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων;

– Για το γεγονός ότι οι διακηρύξεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» και του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο αποδεικνύεται ότι είναι χωρίς αντίκρισμα αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όσο και των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στο περιβάλλον, δεδομένης της μη διασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων;».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΚΕ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]