κκε-για-σεισμό-στη-κρήτη-άμεσα-μέτρα-γι-389278
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.09.2021 | 12:00

ΚΚΕ για σεισμό στη Κρήτη: Άμεσα μέτρα για προστασία κατοίκων

ΚΚΕ για σεισμό στη Κρήτη: Άμεσα μέτρα για προστασία κατοίκων

«Αυτή την ώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, αλλά κι από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στο νομό Ηρακλείου. Να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των κατοίκων και η ασφαλής διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές, καθώς από το πρωί πολλοί κάτοικοι του νομού βρίσκονται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια τους, με μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για το σεισμό στο Ηράκλειο και επισημαίνει:

«Ο μεγάλος σεισμός στο νομό Ηρακλείου, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες και οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τοενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους.».

«Από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας λήψη μέτρων προστασίας του λαού μας. Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Ηρακλείου να οργανώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας, να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους πληγέντες από το σεισμό. Καλεί τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, σπουδαστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών, να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους. Να εντείνουν τη διεκδίκησή τους για την προστασία από τα σεισμικά φαινόμενα»

Το ΚΚΕ απαιτεί

-Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη.

-Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.

-Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανείς εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-Άμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτήρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας του νομού, όπου από τα 380 συνολικά και τα 85 που έχουν δώσει στοιχεία για την κατάσταση των κτηρίων, τα 48 δηλώνουν σοβαρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα σχολεία των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων, που επλήγησαν σφοδρά και στα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές.