ΚΚΕ: Ερώτηση για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ

 «Πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση, αποτελεί συνέχεια της ΠΝΠ από 30/09/2019 για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο διορισμό του ΔΣ και τον καθορισμό της λειτουργίας του φορέα. Βάζει στην ουσία “ταφόπλακα” στο χαρακτήρα του, υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα εισάγοντας την πολιτική της λεγόμενης “μείωσης της βλάβης” και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, όπως επιτάσσει η επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ.

Ο νέος αντιδραστικός Κανονισμός Λειτουργίας μεταξύ άλλων προβλέπει την υποβάθμιση έως κατάργηση της Θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. τη συγχώνευση και κατάργηση μονάδων και τμημάτων, την υποστελέχωση τους στη λογική “κόστους-οφέλους”» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «οι παραπάνω κατευθύνσεις προωθούνται βάσει σχεδίου με συνεχείς περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό διαχρονικά από τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ ευνοώντας τη συντήρηση στη χρήση, χτίζοντας απάνθρωπους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, επιχειρώντας τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, που στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων όπου έχει εφαρμοστεί οδηγεί στην εξάπλωση της χρήσης.

Επιταχύνονται άλλωστε από το “Νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2021-2025)”, που επεκτείνει την εφαρμογή της πολιτικής “μείωσης της βλάβης”, πριμοδοτώντας την ολοένα και αυξανόμενη χρήση, παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Υποβαθμίζεται η πρόληψη, η θεραπεία, αφού η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά ως “κερδοφόρο εμπόρευμα” προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας, Αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική προώθησης της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης».

«Ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει επίσης τον υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να “λύνει και να δένει” στα εσωτερικά του φορέα πλάι με την προκλητική κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ» σημειώνει ακόμα.

Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο γεγονός ότι με το Νέο Κανονισμό Λειτουργίας και την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης της ΕΕ» ανοίγεται ο δρόμος στην κυβερνητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ, καταργώντας τη θεραπευτική φιλοσοφία του και αφαιρώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού;

– Στην ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα του και στην ανάγκη να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση;».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΚΕ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΚΕΘΕΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!