ΚΚΕ: Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ στους ανάπηρους μπροστά στις γιορτές - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Φεβρουάριος
Back

ΚΚΕ: Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ στους ανάπηρους μπροστά στις γιορτές

Αύξηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας κατά 100 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους του ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναφέρει:

«Οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων χτυπήθηκαν πολλαπλά από τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι συνέπειες γίνονται ακόμα πιο δραματικές τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ αυτοί που παίρνουν επιδόματα μέσω της διαδικασίας των ΚΕΠΑ έχουν μειωθεί κατά 80.000 και τα επιδόματα είναι παγωμένα εδώ και 11 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ από το 14% στο σύνολο των συνταξιούχων μειώθηκαν στο 5%. Έχει κοπεί ακόμα και το επίδομα από τα ορφανά παιδιά που έπαιρναν τη σύνταξη του θανόντος γονιού τους. Την ίδια στιγμή με τους πρόσφατους αντιασφαλιστικούς νόμους, του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) και της ΝΔ (νόμος Βρούτση), οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά.

Το ίδιο διάστημα με μια σειρά αποφάσεις περικόπηκαν δραματικά οι θεραπείες σε μια σειρά κατηγορίες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ά. Ανάλογες περικοπές έγιναν και στις παροχές τεχνολογικών βοηθημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για τα διάφορα τεχνολογικά βοηθήματα, αναπηρικά αμαξίδια, τεχνητά μέλη κ.ά. οι αποζημιώσεις έχουν μειωθεί από 50 έως και 70%, ενώ οι ανασφάλιστοι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, την Πρόνοια και την αποκατάσταση όπως και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση ένα μεγάλο κομμάτι των αναπήρων και των οικογενειών τους με χαμηλότερα εισοδήματα. Το “τσουνάμι” της ακρίβειας σήμερα σκορπίζει την απόγνωση και την απελπισία στις οικογένειες των ΑμεΑ και σε όλο τον κόσμο. Οι διαμαρτυρίες, οι αγώνες που εμφανίζονται αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση μιας και ως τώρα δεν έχει ανταποκριθεί στα ζωτικά αιτήματα που έχει προβάλει το αγωνιστικό αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα. Τα διάφορα pass και voucher δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις όλο και διευρυνόμενες ανάγκες με βάση την ακρίβεια και την επερχόμενη ενεργειακή φτώχεια. Η άμεση οικονομική στήριξη των αναπήρων και των οικογενειών τους είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ μπροστά και στο δύσκολο χειμώνα που και η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έρχεται.

Το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα διεκδικεί την επαναφορά του επιδόματος στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή έπαιρναν τη σύνταξη του θανόντος γονιού τους, την παροχή δωρεάν θεραπειών και τεχνολογικών βοηθημάτων με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες, την απαγόρευση κάθε διακοπής ρεύματος σε σπίτι με ΑμεΑ ή χρόνιου πάσχοντος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να προστατευτούν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια μέσω της αύξησης όλων των επιδομάτων αναπηρίας κατά 100 ευρώ, αναδρομικά από 01/01/22 και επέκτασή τους σε κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν, όπως κωφοί 18-65 χρονών, πάσχοντες από άνοια και Alzheimer.

– Να καταβληθούν 1.000 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση μπροστά στις γιορτές και κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη να μην πέφτει κάτω από τα 600 ευρώ, όπως και να διατηρηθεί το επίδομα αναπηρίας όταν ο ανάπηρος δουλεύει ή παίρνει σύνταξη».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!