Categories: Πολιτική

ΚΚΕ: Άβυσσος ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΚΚΕ: Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει:

«Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, πέρα από τις προκλητικές ωραιοποιήσεις για όσα βιώνει ο λαός, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει τις λαϊκές ανάγκες από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων και από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα:

  • Η προστασία της υγείας από την πανδημία και η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας θυσιάζεται στο βωμό των “αντοχών της οικονομίας” και της επιζήμιας “σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα”, ενώ ήδη προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση στο πλαίσιο του “νέου ΕΣΥ”.
  • Η προστασία του λαού από την ενεργειακή φτώχεια θυσιάζεται για να προχωρήσουν οι “πράσινες” μπίζνες, η “απολιγνιτοποίηση” και η “απελευθέρωση της Ενέργειας”.
  • Ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια δεν συζητείται γιατί “προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή”.
  • Ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εναποτίθενται στα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών που εκπονούνται και αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα και τις συμμαχίες ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του αγωγού “East Med”.
  • Όσο για τις υποσχέσεις για τον κατώτατο μισθό εκεί η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. 10 χρόνια μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την καθιέρωση επιβολής του κατώτερου μισθού με Υπουργική Απόφαση, που στη συνέχεια υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο πρωθυπουργός να εμφανίσει ως επιτυχία μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα του 2009 και μάλιστα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. Όμως, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για αυξήσεις πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις “αντοχές της οικονομίας”, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, συμπιέζοντας προς τα κάτω τον μέσο μισθό και αποφασίζοντας τελικά με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρισκόταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση που κινείται στις παραπάνω ράγες.

Σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που έχουν οδηγήσει 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβεται πολύ κάτω και από αυτό τον κατώτερο μισθό.

Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται για τον λαό δεν μπορεί να προέλθει από το ανακάτεμα του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος, αλλά από την πάλη του, που θα ιεραρχεί τις δικές του ανάγκες και θα ανοίγει τον δρόμο για την ικανοποίησή τους, γιατί τελικά μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!»

Comments are closed.


Recent Posts

Πατέρας Πισπιρίγκου: Ζητά από τον Κούγια να την αναλάβει

Επιμένει στην αθωότητα της σχετικά με τον θάνατο των τριών παιδιών η Ρούλα Πισπιρίγκου, και για να το αποδείξει ζητά…

13 λεπτά ago

H Ρωσία θα ανοικοδομήσει όλες τις «απελευθερωμένες» περιοχές στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των περιοχών στην Ουκρανία που περιήλθαν στο έλεγχο της και θα επισκευάσει τους δρόμους…

28 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι οι εκλεγέντες στην ΚΕ

Τη σύνθεση της νέας Κεντρική Επιτροπής του ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά την πλήρη ενσωμάτωση των…

38 λεπτά ago

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -Τι αλλάζει

Προς κατάργηση εντός των προσεχών μηνών οδεύουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης και το όριο των προσφορών…

45 λεπτά ago

Νομοσχέδιο για Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων: Θετικές οι αποτιμήσεις των φορέων για την προώθηση των συγχωνεύσεων των ΜμΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε πως «η κυβέρνηση ορθώς, παρά τις αβεβαιότητες που παρατηρούνται στο παγκόσμιο…

58 λεπτά ago

Στη φυλακή ο πρώην ντράμερ των ΠΥΞ ΛΑΞ

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του στην 14η ανακρίτρια ο ντράμερ, Γιώργος Γιαννόπουλος. Ο πρώην ντράμερ…

1 ώρα ago