κυβέρνηση-προσγειώνει-τη-ρητορική-23548
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.07.2017 | 09:38

Κυβέρνηση: «Προσγειώνει» τη ρητορική της για την έξοδο στις αγορές

Να κατεβάσει τους τόνους σε σχέση με την έξοδο στις αγορές επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει εκ νέου επικοινωνιακό στραπάτσο. Έτσι με δηλώσεις στελεχών της τονίζει τη σημασία της προσεκτικής πορείας επανόδου στον ιδιωτικό δανεισμό και της διαμόρφωσης όρων βιωσιμότητας στο εγχείρημα.

Σε συνέντευξή του στην “Εφ.Συν.” ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος σημείωσε: «Η Ελλάδα θα πείσει και θα εδραιώσει την παρουσία της στις αγορές βασιζόμενη σε ένα λεπτομερές πολιτικό πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις, με βαθιές αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία και στην υγεία κ.α».

Επισήμανε ότι «η προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητη για τη γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ωστόσο η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει μια νέα, πληρέστερη αντίληψη για τη διακυβέρνηση, τη σχέση του πολίτη με το Δημόσιο, την εκπαιδευτική πολιτική και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Ο κ. Λιάκος υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας του προγράμματος δεν θα εγκαταληφθεί η δημοσιονομική ισορροπία και δεν θα επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Επίσης διαψεύδει τη φημολογία περί διάστασης απόψεων Μαξίμου-διαπραγματευτικής ομάδας, σημειώνοντας ότι «είχαμε όλοι την απόλυτη στήριξη και καθοδήγηση του πρωθυπουργού, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια και τη διάθεση του συνόλου της διαπραγματευτικής ομάδας».

Την ίδια ώρα ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΔΔΗΧ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δηλώνει πως «υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές». Κατά τον ίδιο «το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».

Τούτων δοθέντων εάν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου δεν γίνει το βήμα εξόδου τότε το ενδεχόμενο εξόδου φαίνεται να πηγαίνει για το φθινόπωρο. Πάντως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος και την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου, δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά ορόσημα πέρα από την σταθερή και διαρκή υλοποίηση του προγράμματος.

Γιώργος Αλεξάκης