κιναλ-τελικό-αποτέλεσμα-νέος-πρόεδρο-970536
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.12.2021 | 22:59

ΚΙΝΑΛ -τελικό αποτέλεσμα: Νέος πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 67,9%

H αρμόδια επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) ανακοίνωσε τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα του Β’ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.   Συγκεκριμένα, στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι). Η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον καινούργιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη.

Η πρώτη δήλωση Ανδρουλάκη:

Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση.

Με τη δική σας ισχυρή εντολή: Να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης.

Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καταθέτοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή, έκαναν την παράταξη πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.

Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί.

Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι η το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όσους μου έκαναν την μεγάλη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο του Κινήματος.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές, όλων των γενεών της παράταξης, σε όλη την Ελλάδα που ήταν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για ένα λόγο σημαντικότερο για όλους τους άλλους, γιατί αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να έρχονται ξανά και να είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.

Φίλες και φίλοι, έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω.

Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη σημερινή νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα.

Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων.

Ξεκινάμε λοιπόν, μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι.

Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό.

Να’ στε καλά και καλό μας αγώνα.

Νωρίτερα:

Σαρωτική είναι η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στα αποτελέσματα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Με τη συμμετοχή να ξεπερνά τους 206.000 πολίτες, ο Ν. Ανδρουλάκης,  σε 623 στα 838 (74,3%) εκλογικά τμήματα και στο 65,53% των ψήφων (135.148 από τις 206.126), προηγείται με 68,33% έναντι 31,67% του Γ. Παπανδρέου.

Η κατάσταση δεν αλλάζει και στο 89.96% της ενσωμάτωσης των ψήφων (177.978 από τις 206.126) και στο 89,95% των εκλογικών τμημάτων (734 από τα 816), με το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να έχει 68,11% (120.435 ψήφους) και τον πρώην πρωθυπουργό 31,89% (56.394 ψήφους).

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Οι δυο τους συμφώνησαν να προχωρήσει η παράταξη ενωμένη και να μεγαλώσει ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

H δήλωση Παπανδρέου

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ έδωσε και ο τρίτος του α΄γύρου, Α. Λοβέρδος: “Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Δημοκρατικης Παράταξης. Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ”, έγραψε στο twitter.

Συγχαρητήρια, μέσω twitter, και από τον Χάρη Καστανίδη:

Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη @androulakisnick. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της.

Με το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ επικοινώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον συγχαρεί.

Νωρίτερα στο 10% των (ανεπίσημων) καταμετρημένων ψήφων ο Ν. Ανδρουλάκης λάμβανε πάνω από 65% των ψήφων με τον Γ. Παπανδρέου να βρισκόταν μόλις στο 35%.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στο 15 με 20% των ψήφων αναμένονται γύρω στις 21:00, ενώ πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρχει γύρω στις 22:30.

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα τελικό αποτέλεσμα στο οποίο ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, θα έχει μπροστά στο ποσοστό του τον αριθμό 6 (τελικά έφτασε στο 68%). 

Η ψηφοφορία διεξήχθη έτσι κι αλλιώς με πιο γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα εκλογικά τμήματα -δεν άνοιξαν μόνο πέντε σε κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου- καθώς δεν καταγράφηκαν «ουρές» από την διαδικασία που ακολουθήθηκε την περασμένη Κυριακή για την υποβολή αίτησης-διαπίστευσης από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής.