ΚΙΝΑΛ-Μακεδονικό: «Όχι» από Γεννηματά, «Ναι» από Θεοδωράκη (βίντεο)

Διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τη συμφωνία για το Μακεδονικό εξέφρασαν πριν από λίγο στη Βουλή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά σε συνέχεια της πρωινής της δήλωσης υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ψηφίσει την συμφωνία αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνία δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να προδώσει τις αρχές του».

Αναλυτικά η τοποθέτηση Γεννηματά για το θέμα:

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά  από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς  λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

  • Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
  • Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Η τοποθέτηση Θεοδωράκη: 

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης  υπογράμμισε πως «δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα.Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!». Επιπλέον, επεσήμανε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού» και σημείωσε την ανάγκη για μια άμεση καλή συμφωνία με τους γείτονες μας.

«Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους. Να τους δώσουμε το χέρι μας. Να τους βοηθήσουμε να γίνουν μέλη της ΕΕ – σε 10, 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημασία η Θεσσαλονίκη να καταστεί «επιχειρηματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».  Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ακόμη πως «η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα» αν και όπως είπε «έχει αδυναμίες».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΟΧΙ, ΝΑΙ, ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΚΙΝΑΛ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!