κηδεία-τέως-κυκλοφοριακές-ρυθμίσεις-1107204
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.01.2023 | 19:38

Κηδεία τέως: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας

Σε «φρούριο» θα μετατραπεί από την Κυριακή το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα και τη Μητρόπολη, λόγω της παρουσίας των υψηλών προσκεκλημένων για την κηδεία του τέως, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα το πρωί, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του τελετουργικού.

Η αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την ασφάλεια των 187 προσκεκλημένων στην κηδεία του τέως βασιλιά, ενώ ιδιαίτερη επιμέλεια υπάρχει για τη μεταφορά της σορού και των καλεσμένων, από τη Μητρόπολη στο Τατόι, όπου και θα γίνει η ταφή στους βασιλικούς τάφους.

Η αστυνομία έχει επιλέξει το δρομολόγιο της αυτοκινητοπομπής να είναι από Κατεχάκη – Αττική οδό- έξοδο Βαρυμπόμπη. Ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στο τραπέζι έχουν πέσει άλλες δυο εναλλακτικές διαδρομές καθώς κάποιο τροχαίο ή η αυξημένη κίνηση σε Κατεχάκη η Αττική οδό, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα την συγκεκριμένη στιγμή.

Μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ και περιπολικά της Άμεσης δράσης θα συνοδεύουν την πομπή καθώς υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και «γαλαζοαίματοι» θα μεταβούν στο Τατόι προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία στη Μητρόπολη

Αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται επί ποδός από αύριο το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας καθώς αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής να φτάσουν οι πρώτοι βασιλείς και εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών, οι οποίοι θα παραστούν στην τελετή, ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα ξενοδοχεια που θα καταλύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε να συμμετέχουν η κρατική ασφάλεια αλλά και η αντιτρομοκρατική.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος και στην Μητρόπολη όπου θα τελεσθεί η νεκρώσιμη ακολουθία, η αστυνομική παρουσία θα είναι ισχυρή ενώ θα δημιουργηθεί και σηματοδοτημένη περίμετρος από κορδέλες, καθώς αναμένεται αρκετοί πολίτες να βρεθούν εκεί.

Από τις 6:00 το πρωί όπου θα φτάσει η σoρός στο παρεκκλήσι του Αγίου ελευθέριου μέχρι και το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας θα πετάνε drones όπου θα δίνουν πλήρη εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων ενώ την ίδια ώρα ακροβολισμένοι θα βρίσκονται αστυνομικοί σε ταράτσες των παρακείμενων κτηρίων. Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα και μετά την τελετή όπου θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Κυριακή το μεσημέρι

Σε ισχύ θα τεθούν από αύριο το μεσημέρι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των επισήμων προσκεκλημένων που θα φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Σύσκεψη στο υπουργείο για τα μέτρα ασφαλείας

Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14 Ιανουαρίου 2023) το μεσημέρι στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού.