Categories: Πολιτική

Κατρίνης: Η Βουλή να ψηφίσει υπέρ των δανειοληπτών και όχι υπέρ των funds και των τραπεζών

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι, «όλα όσα συνέβησαν με την εισβολή στο σπίτι της συνταξιούχου είναι σκηνές που θα δούμε να επαναλαμβάνονται και στο μέλλον. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει, εδώ και καιρό, πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσό των 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει συνεισφορά του Δημοσίου ή συνδρομή αντίστοιχη της επιδότησης ενοικίου στους πλέον αδύναμους οφειλέτες.

Όπως αναφέρει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ:

  • Ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίηση της.
  • Αντίστοιχη προστασία θα υπάρχει και για την αγροτική ακίνητη περιουσία.
  • Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα αγοράς του δανείου του πριν την πώλησή του σε fund, αλλά και όταν η πώληση γίνεται αντίστροφα (από το fund στην τράπεζα).

«Καλούμε τη Βουλή και όλα τα κόμματα να ψηφίσουν για αυτούς που έχουν ανάγκη, για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία αποπληρωμής του δανείου τους. Να ψηφίσουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ορέξεις τραπεζών και funds», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ακρίβεια για να έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους που καλύπτουν το 56,4% των φορολογικών εσόδων.

«Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους από την ακρίβεια. Και ο ρυθμός μείωσης της κατανάλωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος και να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό , μαζί με ένα σύνολο παθογενειών όπως η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αλλά και ο πληθωρισμός» επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στην αύξηση στις συντάξεις, που διαφημίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι κάτω από το δείκτη του πληθωρισμού και εξανεμίζεται ενώ δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους αλλά ένα μέρος τους μόνο. Γιατί οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν αύξηση ούτε μισό ευρώ.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει αποτέλεσμα για πολύ λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους ενώ για τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ έχει μηδενικό αποτέλεσμα.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι μετέτρεψε σε κεφαλαιοποιητικό το σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους, οδηγώντας τους στο απόλυτο αδιέξοδο στο μέλλον αλλά οδηγώντας και σε συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων για τους ήδη εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού οι επικουρικές συντάξεις τους θα εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου πλέον.

Εκανε ειδική αναφορά στην εκτόξευση του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των οφειλετών από 1.407.030 άτομα το 2019, έφτασε τα 2.362.410 το 2022, δηλαδή προστέθηκαν 955.000 νέοι οφειλέτες.

Αναφερόμενος στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κατρίνης πρότεινε:

  • πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών
  • γενναία ρύθμιση των οφειλών με 120 δόσεις
  • έκπτωση 80% έως 100% (σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής) στα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Επίσης, κατέρριψε το αφήγημα της κυβέρνησης για ταχύτερη απονομή των συντάξεων, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα εκκρεμούν 127.000 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, 65.000 αιτήσεις με παράλληλη ασφάλιση, 55.000 αιτήσεις εφάπαξ, ενώ 100.000 παλαιές συντάξεις δεν έχουν ακόμα επανυπολογιστεί, την ίδια στιγμή που γίνονται λάθη στις απονομές, που υπολογίζονται στο 40% του συνόλου των αιτήσεων που ολοκληρώνονται.

«Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. Η προσπάθεια της να διαμορφώσει μια ατζέντα αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, στο ποιος είναι περισσότερο αποτυχημένος ως κυβέρνηση, δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο αυτού του αδύναμου και ψευδεπίγραφου δικομματισμού. Αλίμονο για τη χώρα, αν η επιλογή των πολιτών πρέπει να είναι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του πρόταση, την καταθέτει με σεβασμό στους Έλληνες πολίτες. Δεν ζητά λευκή επιταγή. Ζητά από τους πολίτες να του δώσουν τη δύναμη να γίνει ο αυτόνομος ισχυρός πόλος που θα εγγυηθεί ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Comments are closed.


Recent Posts

Στην Τουρκία στις 4 Απριλίου ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 4 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε επιβεβαίωση…

7 λεπτά ago

Το ρόφημα που διώχνει το στρες και φτιάχνει τη διάθεση

Ίσως τελικά η απάντηση για την αντιμετώπιση των ολοένα συχνότερων καταθλιπτικών συμπτωμάτων δεν κρύβεται σε ένα κουτί φάρμακα, αλλά σε…

8 λεπτά ago

Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για νιτροζαμίνες: Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο -Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Νέα προειδοποίηση από τον ΕΦΕΤ για ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο στον άνθρωπο και στα ζώα. Πρόκειται…

10 λεπτά ago

Παρέμβαση ΣτΠ για χορήγηση οικοδομικής άδειας στο Δήμο Μεγαρέων

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενος για τη μη έγκριση νέας οικοδομικής άδειας για ανέγερση κατοικίας στο Δήμο Μεγαρέων…

14 λεπτά ago

Τζογαδόρος για… κλάματα ο Νεϊμάρ: Εχασε 1 εκατ. ευρώ στο πόκερ

Ο Βραζιλιάνος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, Νεϊμάρ, θέλησε, όπως συχνά πυκνά κάνει, να δοκιμάσει την τύχη του στο πόκερ,…

17 λεπτά ago

Ρωσία: Συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal ως ύποπτος για κατασκοπεία

Ρωσία: Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην…

22 λεπτά ago