καταψηφίζει-ο-συριζα-τις-ρυθμίσεις-γι-210904
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.07.2014 | 15:46

Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ρυθμίσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ – Επικαλείται τα επεισόδια οπαδών της ομάδας σε βάρος κατοίκων

 Νέα στροφή στο ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η εισηγήτρια του κόμματος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τα συγκεκριμένα δύο άρθρα που αφορούν το γήπεδο, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας από ακραίους οπαδούς της ομάδας.

«Η υπόθεση αυτή έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Από την αρχή επισημάναμε σοβαρά προβλήματα. Ερχόσαστε να βάλετε μία νομοθέτηση με αποχαρακτηρισμό του άλσους, δηλαδή δασικής έκτασης έξι στρεμμάτων, και αφήνοντας τη δυνατότητα και με το άρθρο 82 να αποχαρακτηριστούν επιπλέον στρέμματα άλσους» ανέφερε η κ. Θεοπεφτάτου. «Είχαμε δείξει μία θετική διάθεση και για κατάθεση τροπολογίας κ.λπ. αλλά πραγματικά υπό το κράτος απειλών και τραμπουκισμών, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι να εκφράσουν τη θέλησή τους ως προς το γήπεδο και ως προς το άλσος, είμαστε τελείως αρνητικοί και για τα δύο άρθρα» πρόσθεσε.

«Είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι για τα άρθρα 81 και 82, υπάρχει μία προσέγγιση και ότι κάποιες βελτιώσεις θα μας έφερναν πιο κοντά» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, από τη ΝΔ. «Τώρα πάμε από την αρχή. Να πούμε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μας παρακολουθούν» συμπλήρωσε.

«Μεσολάβησαν πολλά κύριε πρόεδρε. Τρεις φορές διαλύθηκε η συγκέντρωση που είχαν κάνει οι κάτοικοι της περιοχής για να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπό το κράτος τέτοιων απειλών και τρομοκρατίας, δεν δεχόμαστε καμία συζήτηση» απάντησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βλάχος επανήλθε σημειώνοντας: «Όταν γίνονται τέτοιες ακραίες ενέργειες, προφανώς εμπλέκονται και τα δύο μέρη. «Ποτέ δεν φταίει μία πλευρά όταν γίνονται επεισόδια και είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο εκεί, να καυγαδίζει ο κόσμος…».

«Τόσο το γήπεδο, όσο και το άλσος, είναι η ταυτότητα της περιοχής και θα πρέπει, νομίζω, να συζητηθεί σε άλλη βάση. Νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει πως το άθροισμα του πρασίνου στην περιοχή, δεν θα υπολείπεται του σημερινού. Όποια αλλαγή και αν γίνει, θα αποκατασταθεί. Σε αυτό έχουμε συμφωνήσει και είναι προϋπόθεση όλων μας» επέμεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ναι, αλλά το άρθρο 82 δίνει τη δυνατότητα και επιπλέον κατάργησης στρεμμάτων του άλσους» απάντησε η κ. Θεοπεφτάτου.

Αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, παρατήρησε: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς η διάταξη «σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, αναβαθμίζει την περιοχή και συνιστά πολύ σημαντική παρέμβαση ολιστικού χαρακτήρα. Μπορεί να θεωρηθεί πολύ χαρακτηριστική περίπτωση ολότητας που σέβεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το υπουργείο εμμένει στη διατύπωσή του, δεν έχει κατατεθεί καμία άλλη τροπολογία και, ως εκ τούτου, το υπουργείο θα προχωρήσει στις προβλέψεις του νομοσχεδίου».

Σημειώνεται, ότι κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τα επίμαχα άρθρα, υπό την προϋπόθεση της τροποποίησής τους. Μάλιστα, οι βουλευτές Δ. Στρατούλης και Γ. Πάντζας είχαν εκφράσει σε υπερθετικό βαθμό την ικανοποίησή τους για τη διαφαινόμενη συμφωνία της ομάδας και του υπουργείου με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη βελτίωση των δύο διατάξεων, οι οποίες επρόκειτο να αποτυπωθούν και σε τροπολογίες. Επικαλούμενος τα έκτροπα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην κατάθεσή τους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν τα άρθρα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Κατά των δύο ρυθμίσεων είχε εκφραστεί εξ αρχής το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, πως, σε πανελλαδικό επίπεδο (πλην Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) γενικεύουν τη δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσιν παραχώρησης τμημάτων άλσεων ή πάρκων για την κατασκευή γηπέδων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντίστοιχες ενστάσεις είχε εκφράσει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία, ωστόσο, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Επίσης, επιφύλαξη εξέφρασε, με επιστολής της, και η Χρυσή Αυγή.