Καμμένος: Ο Τσίπρας γνωρίζει το Plan B για ΠΓΔΜ αλλά δεν το εγκρίνει

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Βρεθήκαμε μαζί για να πατήσει η χώρα στα πόδια της» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το σχέδιο Β’ ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει το εναλλακτικό σχέδιο του συγκυβερνώντος κόμματος αλλά δεν το έχει εγκρίνει ως εναλλακτική εθνική πολιτική.

«Εμείς βάσει του καταστατικού δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδόνιας στη γειτονική χώρα, αλλά δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει ένα διάλογο και να δείξει όι η χώρα μας έχει τη διάθεση να βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Καμμένου

«Hταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι, πιστοποιήθηκε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και προς τα νότια και προς τα βόρεια. Θέλω να σας πω ως υπουργός Αμυνας ότι αυτά που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, για την αναβάθμιση για την άμυνα της χώρας.

Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια της περιοχής. Περιμένουν ότι η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά στο λεγόμενο σχέδιο Β. «Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε για τρεις κοινούς σκοπούς: έξοδος από τα μνημόνια, καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανάπτυξη τηςΕλλάδας. Ποτέ δεν είπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ταυτιστήκαμε ιδεολογικά. Είπαμε να συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλιωσης. Εμείς δεν βρεθήκαμε με το Τσίπρα μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως έκανε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά.

Είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Αμυνας κληθείς να σχολιάσει την προοπτική δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ έκανε λόγο για διευκολύνσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της Νατοϊκής συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ είναι ο κυριος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, δεν είναι βάσεις του θανάτου. δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να αντικαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας.  Για ποιες βάσεις μιλήσαμε; Μιλήσαμε για την Λάρισα. Εκεί υπάρχουν νατοικές δομές. Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ, θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Δεν υπάρχουν νέες βάσεις, υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεταιαπό το πλαίσιο της συμμαχίας». Στο ερώτημα εάν υπάρχει συννενόηση είπε ότι αυτά εγκρίνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Το Plan Β ήταν άποψη του κυβερνητικού εταίρου

Στο θέμα στο οποίο θέσαμε την άρνησή μας ήταν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία για οποιονδήποτε λόγο. Την θέση αυτή χωρίς να την αλλάξουμε δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Εγώ πάω στο State Department προσέρχομαι ως υπ. Αμυνας και έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι εμάς αυτή η συμφωνία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. ΅Εκεί ξεκαθάρισα ότι  η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω αν έρθει στη Βουλή. Tην εναλλατική πρόταση την γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως πολιτική. Θα ήταν μια πρόταση αν η συμφωνία δεν προχώραγε είτε από εμάς είτε από αυτούς.

Ξακαθάρισα τη θέση μου ότι αυτή αποτελεί την θέση του συγκυβερνώντος κόμματος, δεν μπορώ να εμφανιστώ εγώ στην Αμερική ότι άλλα τους έλεγα και άλλα κάνω εδώ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Στις δημοκρατίες το Σύνταγμα είναι αυτό που λύνει τις οποιεσδήποτε δυσαρμονίες είπε ο Πάνος Καμμένος.  Δεν υποκατέστησα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι, στήριξαν την κυβέρνηση στο προσφυγικό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «δίνει το όνομα της Μακεδονίας» και ότι σκοπός της ΝΔ δεν είναι να μην περάσει η συμφωνία, αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να μην πάρουν οι στρατιωτικοί τα αναδρομικά και να «μη δει ο Έλληνας χαμόγελο».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΓΔΜ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ, PLAN B


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!