καμμένος-αναλογικότερος-εκλογικός-ν-106670
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.06.2016 | 20:08

Καμμένος: Αναλογικότερος εκλογικός νόμος, διατήρηση του 3%

Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο κ. Καμμένος, είπε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δουν πού συγκλίνουν οι θέσεις τους και θα καταλήξουν σε μια κοινή, κυβερνητική πρόταση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη- προκειμένου, όπως είπε, «να κάνουμε πράξη αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς για το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ο κ. Καμμένος είπε ότι «πρέπει να παραμείνει». «Είναι ένα θέμα που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο» τόνισε.

Για το θέμα του μπόνους, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές», προσθέτοντας πως θα μπορούσε να μειωθεί αρκετά, ώστε «να μην προσβάλλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στην κυβέρνηση υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να είναι αναλογικότερο το σύστημα, ενώ τόνισε ότι περιμένουν να ακούσουν και τις απόψεις των άλλων κομμάτων, ασκώντας κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι ΑΝΕΛ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι μπορούμε την εθνική συμφιλίωση να την κάνουμε πράξη. Μπορούμε μέσα από τις διαφορετικές απόψεις που έχει το κάθε κόμμα να συνθέσουμε. Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε αυτό. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να υπάρει αντίδραση και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Για την συνταγματική αναθεώρηση αναφέρθηκε στο δικαίωμα ψήφου στα 17, στην εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.