Πολιτική

Και ο Παππάς «χτυπά» τον Φίλη: Δεν θέλω να σκεφτώ ότι εργαλειοποιεί την λέξη Αριστερά

Για την επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης στον Στέφανο Κασσελάκη, μίλησε ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι άδικο να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Νίκος Παππάς ερωτηθείς για δηλώσεις στελεχών που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο και οι οποίες λένε ότι, όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη, τόνισε: «προφανώς τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών που με ελεύθερη βούληση συσπειρώνονται και υπηρετούν κάποιο πολιτικό σκοπό. Αλλά δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης να αποχωρήσουν με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται».

Μάλιστα, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει το ύφος του Τραμπ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ο Κασσελάκης έχει μιλήσει για την πατριωτική Αριστερά και την δημοκρατική και την κυβερνώσα Αριστερά επανειλημμένα. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε».

Κληθείς να σχολιάσει ότι στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμα και πως “κάποιος περαστικός τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια”, ο κ. Παππάς είπε «καταρχήν η έκφραση “τους πήρε το κόμμα” δεν μου αρέσει καθόλου, διότι παραπέμπει σε μία κατάσταση ιδιοκτησίας».

«Ιδιοκτήτες είναι τα μέλη μας. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν, δίνουν εντολή και διαμορφώνουν και συνδιαμορφώνουν και την κατεύθυνσή μας. Νομίζω ότι πρέπει όπως η νέα ηγεσία οφείλει και το κάνει, να σέβεται και τη διακήρυξη και την ταυτότητα και την κατεύθυνση την οποία έχουμε πάρει, έτσι όλοι οφείλουν να σεβαστούν και το αποτέλεσμα της κάλπης. Δεν ήταν ένα δευτερεύον πολιτικό γεγονός. Ήταν το μείζον πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου μέχρι στιγμής. (…) Τα κόμματα είναι ελεύθερες ενώσεις πολιτών. Τι πάει να πει περαστικός. Εγώ έχω πει και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι σε αυτό το κόμμα είμαι από τότε που γεννήθηκα πρακτικά, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω την πολιτική. Αλλά δεν θέλω ένα κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Δεν θέλω ένα κόμμα με οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Δεν θα ήθελα ένα κόμμα στο οποίο να έχουμε κλειστές πόρτες. Αυτές τις λογικές νομίζω τις πληρώσαμε. Έχει πραγματικά αλλάξει, έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος συμμετοχής στην πολιτική και αυτό είτε θα το αποδεχτούμε και θα εμπλουτίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, είτε θα περάσουν από πάνω μας οι εξελίξεις» τόνισε.

«Δεν χρειάζεται να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη»

«Έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, είναι προφανές, αποτυπώθηκαν και στο προηγούμενο συνέδριό μας. Μάθαμε να πορευόμαστε με αυτές, παρόλο που υπήρξε καθαρή πλειοψηφία υπέρ του μετασχηματισμού και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ούτε δηλητηριώδη βέλη χρειάζονται. Δεν είναι κακό το να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις. Ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όμως μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος. Δεν περιμένει κάτι τέτοιο η κοινωνία, η κοινωνία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είδε με ενδιαφέρον τη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να την απογοητεύσουμε» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση. Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον. Προς Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

«Ο κόσμος περιμένει να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας»

«Είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική διαδικασία και είναι άδικο και για την παράταξή μας και για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και κατέθεσε για πολλοστή φορά την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στην παράταξη, να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου. Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος αυτός περιμένει από εμάς να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη και όχι να βγάλουμε τα σπαθιά από τα θηκάρια για να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Έχουμε μία κατεύθυνση. Όποιος την αμφισβητεί την κατεύθυνση την διατυπωμένη, μπορεί να το πει δημοσίως και νομίζω ότι έτσι θα πρέπει να πορευτούμε. (…) Είμαστε μετά την Κυριακή. Καλό είναι όλοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας για το πώς το κόμμα μπορεί να πορευτεί με αποτελεσματικότητα για να λύσουμε προβλήματα του κόσμου, όχι δικά μας. Τα δικά μας τα προβλήματα οφείλουμε να τα βάζουμε τρεις και τέσσερις σκάλες κάτω από τα προβλήματα της κοινωνίας. Να υποτάσσουμε δηλαδή τις δικές μας ανάγκες και να σχεδιάζουμε και τον τρόπο που οργανωνόμαστε, όχι με βάση το τι επιθυμούμε για τον εαυτό μας, με βάση το ερώτημα τι έχει ανάγκη η κοινωνία» ανέφερε ακόμα ο κ. Παππάς.

«Έχουμε μια μεγάλη περιουσία η οποία μας κρατά μαζί. Είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, η οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμα και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Διότι είχαμε ανησυχήσει πραγματικά. Αν είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή, θα ήταν πολύ δύσκολο να ισχυριστώ στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχει το φάσμα των αποχωρήσεων ή της διάσπασης. Όποιος κινηθεί απέναντι στην απόφαση την οποία έβγαλε εμφατικά πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κουραστεί για να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του στάση νομίζω» συμπλήρωσε.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

Επιπλέον, για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ξέρει τις δυσκολίες, «οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που εμφανίστηκαν στην διαδικασία, την εκλογική της μετάβασης της αλλαγής ηγεσίας».

«Ξέρουμε ότι μπροστά μας θα σταθούν πολιτικοί αντίπαλοι, θα συκοφαντήσουν, θα λοιδορήσουν, θα μας πολεμήσουν, θα σταθούν συμφέροντα, τα οποία το πρόγραμμά μας θίγει. (…) Και προσωπικές επιθέσεις θα δεχτεί. Έχει δείξει όμως ότι έχει και αντανακλαστικά και μπορούμε να τις αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής. Άρα παρατηρούμε με πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία την κατάσταση, κάνουμε το σχεδιασμό μας, αναδεικνύουμε τις πολιτικές μας και κυρίως μπαίνουμε σε μία φάση όπου θα επιδιώξουμε με τρόπο συστηματικό και με την περιουσία της συλλογικής μας προσπάθειας, της εκλογής νέας ηγεσίας και την δυναμική που έχει ο ίδιος ο Στέφανος, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματός μας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης θα μπει στην Βουλή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχει ξεκαθαρίσει και το ζήτημα αυτό». «Στη Βουλή έχουμε και στελεχιακό βάθος και συσσωρευμένη πείρα και παρουσία, η οποία υπερκάλυψε τις προσδοκίες και τα άγχη μας την περίοδο» προσέθεσε.

Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και το τι θα σηματοδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παππάς επισήμανε «ακόμα και αν προσπαθούσαμε να το υποβιβάσουμε, είναι ο πρώτες πολιτικές εκλογές το 2024. Θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες και θα έχουν μπροστά τους ψηφοδέλτια. Και τα ψηφοδέλτια που θα επιλέξουν θα στείλουν μηνύματα σε όλους μας. (…) Αν πάμε στις ευρωεκλογές και είναι η Νέα Δημοκρατία μπροστά και είναι η διαφορά της μεγάλη, αν υπάρξει ένα σενάριο τέτοιο δεν θα βγαίνει ο Μητσοτάκης να λέει ότι, ορίστε η επιβεβαίωση της ηγεμονίας και της πολιτικής μου; Αντίθετα, αν υπάρξει ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα, με την όποια του εκδοχή, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Όλη η αλήθεια για… την ελληνική γραβάτα του Κάρολου

Η ελληνική γραβάτα που φορά ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στην επικαιρότητα. Τελικά, η «γραβάτα της…

55 δευτερόλεπτα ago

Νέα δημοσκόπηση: Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, “άφαντοι” οι αποστάτες

Επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των πολιτών, πίσω μόνο από τη Νέα…

11 λεπτά ago

ΠαΣοΚ: “Μοντέλο Δούκα” για το ευρωψηφοδέλτιο – Ποια ονόματα “παίζουν”

Οι ευρωεκλογές του 2024 θα αποτελέσουν για το ΠαΣοΚ του Νίκου του Ανδρουλάκη το πρώτο…

35 λεπτά ago

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μπαλαούρας

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής Ηλείας και οικονομολόγος,…

1 ώρα ago

Αυτός είναι ο κουμπάρος Κόκκαλη και Ματσούκα

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης την περασμένη…

1 ώρα ago

Βρήκε ρόλο ο Παπαδημούλης: Θα εκπροσωπεί τους αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό απο τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές…

2 ώρες ago