καφαντάρη-δυσβάσταχτο-το-κόστος-των-δ-1094928
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.02.2023 | 15:31

Καφαντάρη: Δυσβάσταχτο το κόστος των ΔΕΥΑ

Στο δυσβάσταχτο κόστος των ΔΕΥΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείο Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοικηση, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χαρά Καφαντάρη.

“Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να καλύψει την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ και των δήμων από το Σεπτέμβρη του 2021 και μετά, κόστος που προκλήθηκε από τη ρήτρα Μητσοτάκη, την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και την επικοινωνιακή δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς χατίρια και ρουσφέτια. Η ρύθμιση δεν καλύπτει το υπερβάλλον κόστος ενέργειας αλλά μόνον δικαστικές αποφάσεις, που δεν αφορούν παρά μικρή πλειοψηφία των δήμων.”, τονίζει στην ομιλία της η κα. Καφαντάρη.

Αναλυτικά η ομιλία της: 

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου στο νομοσχέδιο, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Επειδή άκουσα από εισηγητές της αντιπολίτευσης κάποια ειρωνικά σχόλια για το «Δικαιοσύνη παντού», που αποτελεί κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σήμερα, θα ήθελα να πω ότι η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να αλλοιώνει και τις λέξεις.

Η δικαιοσύνη πραγματικά είναι η εφαρμογή του δικαίου στην κοινωνική πλειοψηφία και αυτό το πράγμα εκπροσωπούμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμερα, με όλα όσα γίνονται.

Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι το εξής: Δεν βλέπω εδώ τον λαλίστατο κ. Πέτσα, ο οποίος πάνω από δύο μήνες σε συναντήσεις οι οποίες έχουν γίνει και με Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και με συλλόγους γονέων και της τοπικής κοινωνίας επίσημα δεσμεύτηκε να καταθέσει μία τροπολογία για το μείζον ζήτημα των σχολείων, του 9ου και του 14ου Δημοτικού στο Αιγάλεω, που συστεγάζονται και υπάρχει διαδικασία έξωσης. Είχε ουσιαστικά δεσμευτεί να καταθέσει τροπολογία για επίταξη. Όμως, τόσες συναντήσεις έχουν γίνει, τόσες υποσχέσεις υπάρχουν από τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει η Βουλή, εάν θα έχουμε όντως εκλογική διαδικασία πολύ σύντομα, αλλά είναι μεγάλα τα προβλήματα της σχολικής στέγης γενικότερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Δήμο Αιγάλεω, όπου είναι μεγάλη η κινητοποίηση της κοινωνίας, της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, του τοπικού δήμου, για να το πω έτσι, και όσες δράσεις και αν έχουν γίνει, δεν έχουν υλοποιηθεί. Αυτοί είναι οι άριστοι, αυτή είναι η Κυβέρνηση η οποία ενδιαφέρεται για την κοινωνία, είναι η Κυβέρνηση που λέει αλήθειες και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ακόμα και ένα άρθρο που υπάρχει μέσα στο νόμο δεν καλύπτει αυτή την υπόθεση. Εδώ και τώρα, λοιπόν, περιμένουμε από τον κ. Πέτσα να καταθέσει αυτό το οποίο υποσχέθηκε στην κοινωνία του Αιγάλεω και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Έρχομαι τώρα στο εν λόγω σχέδιο νόμου που ήρθε σε διαβούλευση με πενήντα πέντε άρθρα, αλλά εδώ κατατέθηκαν εβδομήντα πέντε. Παρά το βαρύγδουπο τίτλο του, το νομοσχέδιο-σκούπα δεν φέρνει κάτι καινούργιο. Υπάρχουν κάποιες θετικές διατάξεις που χάνονται μέσα σε όλα, υπάρχουν ρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται, χωρίς όμως να διακρίνεται συνοχή μεταξύ τους. Προσπαθείτε να λύσετε υπάρχοντα προβλήματα με αποσπασματικό και αυταρχικό τρόπο και αφήνετε σοβαρά θέματα απείραχτα, όπως κάνατε τέσσερα χρόνια τώρα σαν Κυβέρνηση και μάλιστα με ασαφή νομοθετήματα, πολλές φορές κακογραμμένα, χωρίς χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, σε αναμονή επεξηγηματικών κανονιστικών πράξεων και κοινών υπουργικών αποφάσεων. Δεν παίρνετε υπόψη σας ούτε τη σχετική τεχνογνωσία που παράγουν οργανικές μονάδες του ΥΠΕΣ που έχουν συσταθεί και το υλικό στα ψηφιακά αποθετήρια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Επιλεκτικά θα αναφερθώ σε τρία άρθρα.

Άρθρο 48: Επιχορήγηση δήμων και ΔΕΥΑ, για την εξόφληση δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων. Προβλέπεται η έκτακτη επιχορήγηση δήμων και ΔΕΥΑ μέχρι 50 εκατομμύρια συνολικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών για εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει το υπερβάλλον κόστος ενέργειας αλλά μόνο δικαστικές αποφάσεις, που δεν αφορούν παρά μικρή μειοψηφία ΔΕΥΑ και πιθανόν πολύ παλιότερες οφειλές από τον Ιούνιο του 2021. Έχει, όμως, ήδη ψηφιστεί ρύθμιση για οικονομική τους στήριξη, με την οποία όμως δεν προσδιορίζεται το ύψος της επιχορήγησης, την ώρα που το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος λόγω υπέρογκης αύξησης τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι ΔΕΥΑ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, όταν η Ένωση των ΔΕΥΑ στη διαβούλευση επισημαίνει ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη του ενεργειακού τους κόστους. Εσείς, όμως, δεν δεσμεύεστε για συγκεκριμένο ποσό καταβολής. Λέτε ότι θα επιχορηγήσετε, εφόσον υπάρξει οριστική διαταγή πληρωμής, χωρίς να καθορίζετε κάποιο κριτήριο. Γιατί, άραγε; Μήπως είναι και αυτό προεκλογικό; Άλλωστε, δήμαρχοι λένε ότι η οριστική διαταγή πληρωμής μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τρία χρόνια.

Εμείς τί λέμε; Λέμε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να καλύψει την επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ και των δήμων από το Σεπτέμβρη του 2021 και μετά, κόστος που προκλήθηκε από τη ρήτρα Μητσοτάκη, την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και την επικοινωνιακή δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς χατίρια και ρουσφέτια. Η ρύθμιση δεν καλύπτει το υπερβάλλον κόστος ενέργειας αλλά μόνον δικαστικές αποφάσεις, που δεν αφορούν παρά μικρή πλειοψηφία των δήμων.

Άρθρο 29 που αφορά τις ΥΔΟΜ. Αλήθεια, κύριοι της Κυβέρνησης, ενδιαφέρεστε να λυθούν τα προβλήματα και να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία των ΥΔΟΜ; Πρόσφατα, δεν καταθέσατε άρθρο σε άσχετη τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου έγινε για άλλη μια φορά παράταση της διοικητικής υποστήριξης με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023 έως τις 31.3.2023; Σύμφωνα με την Κυβέρνησή σας και επειδή αυτοθεωρείστε ως άριστοι, μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα εξαφανιστούν όλα τα προβλήματα της λειτουργίας των ΥΔΟΜ. Έτσι είχατε υποσχεθεί στους δημάρχους, ότι για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΥΔΟΜ στους μεγάλους δήμους θα υπάρξει αποζημίωση για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και ενίσχυση σε προσωπικό.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΣ κατέθεσε αγωγή κατά τριών ομοσπονδιών, για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή στους ΥΔΟΜ για το διάστημα 23 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για μια απεργία που έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυσλειτουργία τους και την τραγική αποστελέχωσή τους. Ζητούσαν προσωπικό. Όμως, η αγωγή απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Σε συνέχεια ο Υπουργός άσκησε έφεση, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, η οποία απορρίφθηκε και αυτή, δικαιώνοντας ουσιαστικά για άλλη μία φορά τους μηχανικούς που θέτουν συνεχώς τα ίδια ζητήματα και δεν παίρνουν απάντηση.

Έρχομαι τώρα στα άρθρα 64 έως 70, τα άρθρα που αφορούν το πλαίσιο ευζωίας των ζώων.

Το 2021 υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από όλους τους φορείς. Τα ζωοφιλικά σωματεία στάθηκαν εξαρχής απέναντι σε αυτό που προτείνατε και ψηφίσατε, οι κτηνίατροι το ίδιο, όπως και το σύνολο της Αντιπολίτευσης.

Οι δήμοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς διαρκούς αγωνίας, διότι από φέτος θα αξιολογούνται για τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα που οφείλουν να εκπονήσουν. Τα προγράμματα αυτά θα εκπονηθούν βάσει δεικτών που ορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία. Έχουμε, λοιπόν, το εξής: Θα κινδυνεύσουν οι δήμοι με παρακράτηση από τους ΚΑΠ, αφού αυτή είναι η σχετική ποινή σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης. Παρ’ όλα αυτά, εσείς περιγράφετε μια κατάσταση ειδυλλιακή.

Να μην πούμε, βέβαια, για την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, που προΐσταται ενός τμήματος. Προφανώς, κάποια γενική γραμματεία και κάποια θέση θα θέλατε ουσιαστικά να δημιουργήσετε.

Τέλος, επειδή ο χρόνος περνά, θα ήθελα να πω το εξής: Απ’ ό,τι φαίνεται και από το εν λόγω νομοσχέδιο, το ερανικό όπως αποκαλείται, δεν σας ενδιαφέρει η επίλυση προβλημάτων ούτε των εργαζομένων, ούτε η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ούτε και τα προβλήματα των ζώων βέβαια, μιας και κάποια άρθρα αφορούν το εν λόγω θέμα. Ενδιαφέρεστε μόνο για την πάση θυσία παραμονή σας στην εξουσία. Κρύβετε σκάνδαλα και σκανδαλάκια, προφυλάσσοντας δικά σας παιδιά, δεν ακούτε φορείς, επιστήμονες, εργαζόμενους, αλλά έχουμε αγωγές, διαρκή σπίλωση προσώπων και συλλογικοτήτων και βέβαια, ψήφιση διατάξεων σε νομοσχέδιο, οι οποίες διατάξεις εσάς βολεύουν και μόνο. Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια, λέει ο λαός μας!

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για τον χρόνο.