Κ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
25
Μάρτιος
Back

Κ. Μητσοτάκης: Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επιστρέψουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε πως πρέπει να «σπάσει» η σχέση μεταξύ των τιμών της ενέργειας και του αερίου .

Στόχος είναι να υπάρξουν αποφάσεις στα ενεργειακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μάιο, καθώς αν αυτό δεν γίνει θα χρειαστεί τα κράτη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα – σημείωσε ο πρωθυπουργός – κάνοντας αναφορά στο δημοσιονομικό κομμάτι και εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. Μάλιστα προειδοποίησε πως αν δεν γίνει αυτό θα επιστρέφουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, ενώ σημείωσε πως θα ήταν τεράστιο λαθος αν για οικονομικούς λόγους χαθεί η υποστήριξη των πολιτών .

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Mathias Cormann.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο σε μια μέρα», αλλά παρατήρησε ότι «τυχόν ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στο θέμα αυτό είναι σε βάρος της Ουκρανίας που δέχεται τη βία».

Ακολούθως, υπενθύμισε πως η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για εισαγωγή LNG αερίου (υγροποιημένο). «Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε κάτι ανάλογο με την Αυστραλία… Υπάρχει πεδίο για μεγαλύτερη συνεργασία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά» είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις, «αλλά παρά τα έκτακτα γεγονότα ήμασταν συνεπείς στην πολιτική μας και στις δεσμεύσεις μας, με μεταρρυθμίσεις όπως στην παιδεία και την εργασία». Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί.

Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έλαβε κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης, «χθες λάβαμε τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνει τον στόχο της που είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος αναγνώρισε ότι είναι πολύ υψηλό, αλλά -όπως είπε- είναι πιο «καλόηθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. «Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το προϋπολογισμό του 2022 λόγω των έκτακτων γεγονότων, αλλά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!