Κ.Φίλης: Η Τουρκία θέλει να σύρει σε διαπραγματεύσεις την Ελλάδα «με το πιστόλι στον κρόταφο»

Την άποψη ότι η Τουρκία έχει βαλθεί να μας καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης οι όροι που θα θέσει η Τουρκία θα είναι ασφυκτικοί για εμάς « θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, η Τουρκία έχει πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση για την Ανατολική Μεσόγειο, πρώτον θεωρεί ότι υπάρχει μία αντιτουρκική συμμαχία, ένας αντιτουρκικός άξονας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, αλλά αυτό το οποίο της ερέθισε ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά ήταν η ομπρέλα που φάνηκε να δίνουν σε αυτές τις συνέργειες οι ΗΠΑ και η Γαλλία».

Επιπλέον όπως είπε ο κ. Φίλης η Τουρκία θεωρεί ότι είναι η ηγεμονική δύναμη της περιοχής« και κανένας δεν μπορεί να κουνήσει ρούπι χωρίς να έχει τη συναίνεση της Τουρκίας», κάνοντας επίδειξη δύναμης στην περιοχή, ότι είναι η επικυρίαρχη αρχή και ταυτόχρονα « έχοντας λοκάρει το τρίγωνο Κρήτης – Καστελορίζου- Κύπρου προσπαθεί να αποκόψει την Ελλάδα από την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποκόψει και τη συνέχεια της ελληνικής νησιωτικής χώρας, γιατί όταν μιλάμε για έρευνες πετρελαίου, δεν μιλάμε για χωρικά ύδατα, μιλάμε για υφαλοκρηπίδα που είναι κυριαρχικό δικαίωμα, το μόνο που μπορεί να εξομαλύνει αυτή την κατάσταση είναι η ανάγκη της Τουρκίας να απευθυνθεί στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ για οικονομική βοήθεια».

Σχολιάζοντας τον Τραμπ, ο κ. Φίλης είπε πως έχει χάσει το μεγάλο όπλο που είναι η οικονομία, και θέλει να καταφέρει να πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν οι Αμερικανοί το 35% -40% ,που φαίνεται να συμπαρατάσσεται, όπως είπε, με τον ίδιο, γιατί είναι η βαθιά συντηρητική Αμερική, που θέλει το νόμο και την τάξη , που είναι υπέρ της οπλοκατοχής, είναι υπέρ των εκτρώσεων, θεωρούν ότι η Κίνα είναι ο μεγάλος εχθρός. Πρόσθεσε τέλος, ότι ο Τραμπ έχει καταλήξει να έχει έναν μεγάλο εχθρό στο εσωτερικό που είναι η Κίνα κι έναν μεγάλο εχθρό στο εσωτερικό που είναι οι μπαχαλάκηδες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΦΥΛΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!