κ-αρσένης-χάος-με-τα-δικαιώματα-των-ερ-788627
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.09.2020 | 17:05

Κ. Αρσένης: Χάος με τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα 

«Ξεκαθαρίστε, παρακαλώ, για ποιo λόγο δεν έχει γίνει η προκήρυξη για την ουρά της 3Κ; Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα ξεμπλοκάρουν οι 2000 θέσεις στην καθαριότητα, που ξέρουμε πόσο κρίσιμες είναι για τους δήμους, αν μη τι άλλο, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;» ρώτησε ο Βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης τον Υφυπουργό Εσωτερικών στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας των διορισμένων υπαλλήλων με την προκήρυξη 3Κ του ΑΣΕΠ, ο Κ.Αρσένης σημείωσε ότι «η εγκύκλιος του Ιουλίου θέτει ως προϋπόθεση, για τη μονιμοποίηση όσων ήδη εργάζονται μια διετία με βάση τους πίνακες του ΑΣΕΠ, την αξιολόγηση. Όμως, το Δημόσιο δεν ολοκληρώνει την αξιολόγηση, κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και οι εργαζόμενοι γίνονται όμηροι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάλληλοι έχουν εργαστεί σε μια ειδικότητα και ένα δήμο για δύο χρόνια με βάση τους προσωρινούς πίνακες, στους οριστικούς πίνακες βρίσκονται σε άλλο δήμο και άλλη ειδικότητα και μετά αλλάζουν πάλι ειδικότητα και δήμο στους αναμορφωμένους πίνακες… Δεν μονιμοποιούνται στη διετία, αλλάζουν υπαλληλική κατηγορία στους οριστικούς και αναμορφωμένους πίνακες, δεν έχουν δικαίωμα μετάταξης για 7 χρόνια. Πείτε μας, παρακαλώ, πως τηρείται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας;»

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος απάντησε ότι «ουδείς διορίσθηκε σε θέση που δεν είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο προτίμησης του ΑΣΕΠ. Είναι το ίδιο με το μηχανογραφικό των Πανελληνίων…», αποκρύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν διορίζονται με βάσει τα αντικειμενικά τους μόρια αλλά αυθαίρετες επιλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εργαζόμενη που τοποθετήθηκε στην πρώτη της επιλογή στους προσωρινούς πίνακες με αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα μόρια της και στην τελευταία της επιλογή στους διορθωτικούς τελικούς πίνακες, κατά παράβαση της μοριοδότησης.

«Και αξιολόγηση να μη γίνει, αυτή γίνεται στο τέλος με τη συμπλήρωση του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας, στον οποίο η δοκιμαστική περίοδος ισχύει συνολικά από τον διορισμό» είπε ο κύριος Λιβάνιος, εθελοτυφλώντας απέναντι στους “στρατιωτικού” τύπου διακρίσεις μεταξύ μόνιμων και προσωρινών εργαζόμενων στο χώρο της καθαριότητας.

Σχολιάζοντας το θέμα της 7ετίας, ο Κ. Αρσένης πρόσθεσε: «Δεν συμμετείχαν σε διαγωνισμό που περιελάμβανε την επταετία. Ο νόμος ακολούθησε τον διορισμό τους κατά ενάμιση χρόνο». Σχετικά με την αξιολόγηση πρόσθεσε: «Και πως θα αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι; Για την ειδικότητα που είχαν στους προσωρινούς, στους οριστικούς ή στους αναμορφωμένους πίνακες; Για ποια θέση θα αξιολογηθούν και πότε;» Και κατέληξε: «Δεν απαντήσατε για την ουρά της 3Κ. Εν μέσω της υγειονομικής βόμβας, και ενώ ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα, δεν μπορείτε να μας πείτε που “κολλάει” η προκήρυξη για την πρόσληψη 2000 ανθρώπων;»