Ύμνοι Ομπάμα για Δημοκρατία, Ελλάδα –Μηνύματα για προσφυγικό, χρέος, Τραμπ

Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.

Οι χιλιάδες προσκεκλημένοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χειροκρότησαν θερμά τον αμερικανό πρόεδρο μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.

Μετά τους στίχους από το «Αξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων και χρησιμοποιήσε πολλές φορές ελληνικές λέξεις στην ομιλία του.

«Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Ομπάμα και τόνισε: «Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

Εξάλλου, άδραξε την ευκαιρία να αποδώσει για μια ακόμη φορά τα εύσημά του στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες και πως «τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της και πως χρειάζεται συλλογική απάντηση στην προσφυγική κρίση.

Το χρέος κλειδί της ανάπτυξης

Το «χρέος είναι το κλειδί της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ώστε να μην «αναγκάζονται να μεταναστεύουν» οι νέου άνθρωποι.

Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ, σημείωσε ο Μπ. Ομπάμα και συνέχισε:

«Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εκθέσεις του ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους και κάλεσε τους πιστωτές της χώρας να κατανοήσουν την αναγκαιόητα του, καλώντας ουσιαστικά τους Βόρειο – Ευρωπαίους να πάρουν ξεκάθαρη θέση. «Εγώ θα συνεχίζω να παροτρύνω τους πιστωτές για λύση στο θέμα του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ύμνοι στη Δημοκρατία – Αιχμές για Τραμπ

Δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση εξουσίας, τόνισε κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ, ωστόσο η δημοκρατία ωστόσο είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο.

«Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές γίνονται βήματα πίσω, συνήθως γίνονται βήματα μπροστά», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέκρουσε την άποψη ότι η δημοκρατία είναι ιδέα και πολίτευμα που αφορά αποκλειστικά τη Δύση κι ότι κάποιοι λαοί είναι φτιαγμένοι ή και επιθυμούν να ζουν υπό απολυταρχικά καθεστώτα.

«Τα κύματα τα οποία ζητούν να έχουν τον έλεγχο της ζωής του κάθε ανθρώπου από τον ίδιο καίνε μέσα σε κάθε καρδιά στον κόσμο και αυτό το έμαθα ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της θητείας μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα παραδείγματα των πολιτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στην Ουκρανία και στη Μιανμάρ.

«Ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες»

«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, ωστόσο δεν έχουν πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, οι πολίτες δεν συμμετέχουν πραγματικά στη διαχείριση των κρατικών πραγμάτων. Είναι πρακτικό ζήτημα η υπεράσπιση της δημοκρατίας στον κόσμο από πλευράς των ΗΠΑ. Οι χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές, έχουν πορεία ευημερίας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι δημοκρατικές χώρες, όπως η Ελλάδα, γι’ αυτό και βρισκόμαστε από κοινού στο NATO».

Η δημοκρατία «έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, οι οποίοι ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις, μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών με τρόπους που δεν οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις», είπε ακόμη.

Μέσω της διπλωματίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανοίξουν διαύλους με το Ιράν ή την Κούβα, καθώς και να ανοίξουν δρόμο για τη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας για τη σωτηρία του πλανήτη, υπονοώντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο κ. Ομπάμα όρισε ως βασικά συστατικά της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, «την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξιθρησκεία, το κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διάκριση εξουσιών, τις ελεύθερες εκλογές».

«Πρόοδος η παγκοσμιοποίηση, να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά της»

Αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι «ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση».

Δημιουργήσαμε 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σώμασε την αυτοκινητοβιομηχανία, εξασφαλίσαμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας για εκατομμύρια εργαζομένους στις ΗΠΑ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΡΑΜΠ, ΟΜΠΑΜΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΡΕΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]