ηλιόπουλος-για-δεθ-ποιους-προγραμματ-1056938
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.09.2022 | 09:51

Ηλιόπουλος για ΔΕΘ: Ποιους προγραμματικούς άξονες θα δώσει ο Τσίπρας

«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι προγραμματική, θα προσδιορίζει αυτό που εμείς λέμε προοδευτική πολιτική αλλαγή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

«Αφετηρία θα είναι βέβαια η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η χώρα καταγράφει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σε μια σειρά από βασικούς δείκτες στην καθημερινότητα των πολιτών, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ρυθμιστικά μέτρα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφέρθηκε δε επιγραμματικά στα μέτρα αυτά: «αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν έχουμε ακούσει τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης». «Και είναι φυσικό, γιατί έχει φροντίσει ήδη τα πρώτα 500 εκ. σε δάνεια από το Ταμείο να πηγαίνουν σε λιγότερους από 20 επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή έχει αποκλείσει ολοκληρωτικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από αυτήν τη χρηματοδότηση», είπε.

Όσον αφορά τις υποκλοπές, τόνισε: «η κυβέρνηση της ΝΔ θα απολογηθεί για αυτήν την υπόθεση και οι ευθύνες θα καταλογιστούν». «Η συνεχής επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση είναι θεσμική παρακμή. Δεν γίνεται η ΕΥΠ να μην ελέγχεται από τη Βουλή», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επισήμανε: «θα επιμείνουμε για να κληθούν στην επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα όπως ο κ. Δημητριάδης, δεν γίνεται να μην εμφανιστεί στην εξεταστική ο άνθρωπος που κατά τον κ. Μητσοτάκη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση».

Σε ερώτηση για την υπόθεση Πιτσιόρλα, επανέλαβε: «εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το απόρρητο, ζητάμε από την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει όλα τα σχετικά έγγραφα». «Έτσι δε θα μείνει καμία σκιά και θα είναι φανερό ότι πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε από το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αν κάποιος δίνει εντολές για να σταματούν ή να ξεκινούν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Atlas TV» της Κεντρικής Μακεδονίας και ερωτηθείς για το κλίμα ενόψει εκλογών, σημείωσε: «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εκλογές σημαίνουν δύο με τρεις μήνες αστάθειας». «Στην πραγματικότητα, παραδέχεται τη δική του πολιτική απομόνωση. Ο μόνος πιθανός σύμμαχος που του έχει απομείνει είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος», είπε.

«Η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Από την πλευρά μας θα μιλήσουμε προγραμματικά, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενέργεια, για την ακρίβεια, για την εργασία, για το δημόσιο σύστημα στην υγεία και την εκπαίδευση», εξήγησε.

«Απευθύνουμε ένα κάλεσμα στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, ενώ αντιλαμβανόμαστε από την επικοινωνία μας με τον κόσμο ότι αυτό που επιθυμούν σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες είναι να ηττηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική Μητσοτάκη», ανέφερε.

«Το δίλημμα σήμερα είναι ξεκάθαρο: εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.