ιερές-business-κυβέρνησης-και-εκκλησίας-στ-1125966
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.01.2023 | 13:31

«Ιερές business» Κυβέρνησης και Εκκλησίας στο Σχιστό

Από το tvxs.gr

Ούτε φύλλο… δεν έχει κουνηθεί στην έκταση 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας στο Σχιστό, στην οποία οι ιερείς έχουν σχεδιάσει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου και πράσινου κέντρου logistics, με την επένδυση να έχει ήδη καλωσορίσει και στηρίξει σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την παρέμβαση που, σύμφωνα με την Εκκλησία, «θα μεταμορφώσει τον επιχειρηματικό χάρτη της Αττικής» και θα φέρει το λιμάνι του Πειραιά «στα κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως».

Οι εικόνες από την παρουσίαση του «Green Σxisto», όπως είναι η εμπορική ονομασία του σχεδίου, είναι ενδεικτικές του φαραωνικού μεγέθους της σχεδιαζόμενης παρέμβασης καθώς και της πρόθεσης της Εκκλησίας να παίξει ρόλο οικονομικού παράγοντα στην νέα εποχή των κέντρων αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων (logistics) που ήδη προδιαγράφεται στην περίμετρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, παρά την στήριξη Μητσοτάκη, οι έως τώρα (μη) εξελίξεις και η δήλωση του δημάρχου Περάματος στο tvxs.gr, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τις πιθανότητες να υλοποιηθεί τελικά το φιλόδοξο αυτό πλάνο και άρα την στόχευση που τελικά έχει η κυβέρνηση μέσα από αυτή την ιστορία.

Τέσσερις μήνες μετά, η υπογραφή της συμφωνίας του Σεπτεμβρίου

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Σχιστό στις 14 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, εκτός από την παρουσίαση του σχεδίου, ανακοινώθηκε και η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, ως ο εταίρος της Εκκλησίας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου που θα επιστρατεύσει την τεχνογνωσία του προκειμένου να προετοιμαστεί σε νομικό επίπεδο η υλοποίηση του έργου. Θα περίμενε κανείς ότι η εμπλοκή αυτή θα είχε ήδη αποτυπωθεί σε χαρτί και θα έπεφταν οι υπογραφές σε εκείνη την εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας και του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κι όμως όχι.

Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει δεν έχει γίνει το παραμικρό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξέλιξη ουσίας. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και αντιπρόεδρος της εταιρίας ΣΧΙΣΤΟΣ ΑΕ, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπογραφή αυτή είναι όντως δρομολογημένη, όμως το περιεχόμενο της συμφωνίας δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι το «Green Σxisto» των Ιερώνυμου-Μητσοτάκη είναι προς το παρόν μία ιδέα που επικοινωνήθηκε ως σπουδαία τομή, και όχι μια μελετημένη επένδυση με την στήριξη του Κράτους. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι μόνο αφού υπογραφεί το μνημόνιο για το οποίο μας μίλησε ο αρχιμανδρίτης κ. Φαρμάκης, το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης σε όλη την έκταση του τεράστιου αυτού οικοπέδου.

Το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζει κι άλλη δομή logistics

Είναι αλήθεια πως η Αθήνα χρειάζεται μία ή ίσως και δύο μεγάλες δομές αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων (logistics) που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ως εμπορευματικός κόμβος στην νοτιανατολική Ευρώπη αλλά και στην αποσυμφόρηση κεντρικών οδικών δικτύων από τα χιλιάδες φορτηγά. Όμως πόσα τέτοια κέντρα logistics θα «στηρίξει» ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και δη στην Αττική;

Το ερώτημα προκύπτει διότι ένα μήνα μετά την εκδήλωση στο Σχιστό, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε σύμβαση με τον δήμο Φυλής προκειμένου να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά – προετοιμασία και ωρίμανση – για το έργο «Μετεγκατάσταση μεταφορικών επιχειρήσεων Ελαιώνα σε ακίνητο του Δήμου Φυλής». Στο σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» διαβάζουμε ότι κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, εστίασε στην σιδηροδρομική σύνδεση του συγκεκριμένου κέντρου με το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου, με το λιμάνι του Πειραιά και με το αντίστοιχο κέντρο logistics της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Γκόνου.

Η αναφορά του κου. Ζηλιασκόπουλου προφανώς δεν ήταν άστοχη, αφού εκτός από το εν λόγω κέντρο logistics στην Φυλή, ένα ακόμα δρομολογείται στον Ασπρόπυργο, γνωστό ως «Θριάσιο ΙΙ» και για το οποίο ήδη τρέχει διαγωνισμός δημοπράτησης. Κι ακόμα αυτό στη Θεσσαλονίκη, επίσης το έχει πάρει υπό την ευθύνη του το ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο σχέδιο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο κ. Ζηλιασκόπουλος ήταν το «Green Σxisto» της Εκκλησίας. Αυτό που είχε στηρίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δήμαρχος Περάματος: Αδικαιολόγητα βιαστικό το σχέδιο

Τα περισσότερα από τα 3.000 στρέμματα της Εκκλησίας όπου σχεδιάζεται το «Green Σxisto» βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Περάματος. Κι όμως η Εκκλησία, πριν προχωρήσει στην διοργάνωση της εκδήλωσης του Σεπτεμβρίου, δεν είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με την δημοτική αρχή. Μόνο στα μέσα Οκτωβρίου, μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Περάματος, κλιμάκιο της ΕΚΥΟ με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη πήγε στο Πέραμα και ενημέρωσε τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη.

Ο δήμαρχος λέει στο tvxs.gr ότι όχι μόνο θεωρεί μια τέτοια παρέμβαση ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους του Περάματος, αλλά πως το σχέδιο ως έχει, αντίκειται σε διάφορες κείμενες διατάξεις.

«Ο συνολικός σχεδιασμός προσκρούει στην Ελληνική Νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή ουρανοξυστών, η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να γίνει η εκτέλεση του έργου σε μεγάλο τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ το έργο έρχεται σε αντίθεση και με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας του Ορεινού όγκου Αιγάλεω. Παράλληλα είναι ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής καθώς και με το σχεδιασμό της Εθνικής Εμβέλειας έργου, της ζεύξης Περάματος- Σαλαμίνας. Η μελέτη που μας έχει παρουσιαστεί δεν έχει λάβει υπόψιν κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δείχνοντας έτσι την προχειρότητα και την αδικαιολόγητη βιασύνη με την οποία έχει εκπονηθεί», τονίζει ο κ. Λαγουδάκης.

«Η όλη επένδυση», συνεχίζει, «κατά την εκτίμησή μας γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της Cosco για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή, ενώ οι κρατικές επιλογές ορίζουν τη χωροθέτηση χώρου για την δραστηριότητα των logistic στην περιοχή του Θριασίου».

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν εκλαμβάνει υπόψιν της πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που δεν χρειάζεται μία ακόμη οχλούσα δραστηριότητα αλλά παρέμβαση για άμεση αποκατάσταση της περιοχής με τη δημιουργία νέου περιβαλλοντικού ισοζυγίου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει ο δήμαρχος της πόλης που ως γνωστόν ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από την λειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών που βρίσκονται στην «πόρτα» της.

Με δεδομένη λοιπόν την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ σε άλλα κέντρα logistics και τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας που φαίνεται να έχει από νομική άποψη η υλοποίηση του Green Σxisto, δημιουργείται η απορία γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε το σχέδιο της Εκκλησίας όχι μόνο με την παρουσία του αλλά και με ομιλία στο βήμα της εκδήλωσης του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πάντως αν όντως υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας της Εκκλησίας με το ΤΑΙΠΕΔ τις επόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να εμφανίζεται συνεπής στις δεσμεύσεις του προς την Εκκλησία και το ποίμνιο αυτής. Έστω και με καθυστέρηση. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές

πηγή: tvxs.gr