η-υπόθεση-πολάκη-με-πέντε-ερωτήματα-939177
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.02.2023 | 16:20

Η υπόθεση Πολάκη με πέντε ερωτήματα

Από το tvxs.gr

Το τέλος της εποχής Πολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρον πολιτικό γεγονός γιατί συμβαίνει προεκλογικά και ενώ έχουν προηγηθεί αρκετά εσωκομματικά επεισόδια με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Χανίων, χωρίς να παρθούν δραματικές αποφάσεις από την ηγεσία.

Το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν πολλές συζητήσεις για το “πώς” και το “γιατί”, κυρίως για το “μετά”.

1. Θα κάνει κόμμα ο Παύλος Πολάκης;

Αρκετοί, μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αποκλείουν. Ο βουλευτής Χανίων έχει κοινό και αυτό φάνηκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλά σχόλια υποστήριξής του και το hashtag #με_τον_Παυλαρα.

Ενα κόμμα, βέβαια, χρειάζεται πολύ περισσότερα από δυναμική στα social media και οπωσδήποτε ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια, δηλαδή χρόνο για οργανωτική δουλειά, αλλά οπωσδήποτε η απομάκρυνση του Π. Πολάκη δεν θα είναι αναίμακτη για την Κουμουνδούρου.

2. Τι κερδίζει ο Αλ. Τσίπρας;

Με την απομάκρυνση του Π. Πολάκη το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο χάνει το βασικό του επιχείρημα. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τον Π. Πολάκη επικαλούταν για να αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια, η προοδευτική διακυβέρνηση διευκολύνεται και ο Αλ. Τσίπρας μπορεί έχει πιο εύφορο έδαφος για να υποστηρίξει ότι εργάζεται για τον σοσιαλδημοκρατικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για να προσελκύσει στελέχη από την ευρύτερη κεντροαριστερά.

3. Πώς βλέπουν τα άλλα κόμματα τη σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Πολάκη;

Με αμηχανία. Είναι βέβαιο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη γιατί προτιμούν να χρεώνουν ό,τι κάνει ο Π. Πολάκης στον Αλ. Τσίπρα και να τον επικαλούνται για να υποστηρίξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.

Στην Χαριλάου Τρικούπη επίσης δεν θέλουν να γίνονται βήματα προς το κέντρο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί αισθάνονται ότι απειλείται ο ζωτικός πολιτικός τους χώρος.

Στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, μια επίδειξη πυγμής από τον Αλ. Τσίπρα επίσης δεν είναι συμφέρουσα γιατί θυμίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να εκπλήσσει και να κάνει ανατροπές, ενώ τον προτιμούν προβλέψιμο και κουρασμένο.

4. Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι περισσότεροι είναι ανακουφισμένοι που δεν θα πρέπει να απαντούν σε ερωτήσεις για την απαράδεκτη ανάρτηση με την οποία ο Π. Πολάκης έκανε προγραφές δημοσιογράφων και δικαστικών.

Η “Ομπρέλα” εγκρίνει τους χειρισμούς του Αλ. Τσίπρα, παρόλο που ο Δ. Παπαδημούλης προέταξε την ανάγκη πανστρατιάς. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το πολιτικό κόστος της απομάκρυνσής του Π. Πολάκη καθώς φτάνουν στην Κουμουνδούρου μηνύματα δυσαρέσκειας από τη βάση.

5. Χωρίζουν οριστικά οι δρόμοι Τσίπρα-Πολάκη;

Στην πολιτική ισχύει το “ποτέ μην λες ποτέ”. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Π. Πολάκη, αν δηλαδή θα αντιδράσει με τον συνήθη φασαριόζικο τρόπο ή θα ρίξει τους τόνους περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία μετά τις εκλογές.