η-σία-αναγνωστοπούλου-για-την-απόφαση-972475
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.07.2022 | 19:56

Η Σία Αναγνωστοπούλου για την απόφαση του δικαστηρίου για τη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο

Η βουλευτής Αχαίας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου για την απόφαση του δικαστηρίου για τη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κηρύσσει νόμιμη τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο αναδεικνύει την αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού να διαχειριστεί με θεσμικό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο σοβαρά ζητήματα.

Εδώ και έναν μήνα περίπου, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ διεκδικούν, σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, το αυτονόητο και καθόλα νόμιμο δικαίωμα για αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία. Πρόκειται για μια ελάχιστη αύξηση η οποία αντιστοιχεί στο ποσό των 15 ευρώ και θα καλύψει τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εν μέσω ανεξέλεγκτης και γενικευμένης ακρίβειας.

Το ζήτημα είχε τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υφυπουργού, χωρίς την ανάληψη καμίας πρωτοβουλίας μέχρι χτες, οπότε και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς. Είναι εμφανές ότι υπήρχαν χρονικά περιθώρια και τεχνική δυνατότητα να κατατεθεί στην Βουλή σχετική τροπολογία – κάτι το οποίο δεν έγινε.

Οι εργαζόμενοι για το αίτημά τους δεν έλαβαν καμία έμπρακτη και ρητή δέσμευση από το υπουργείο παρά μόνο αόριστες διαβεβαιώσεις για «καλές προθέσεις». Η εξαγγελία κινητοποιήσεων από την πλευρά των εργαζομένων για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μετατράπηκε –από την πλευρά των θεσμικά αρμόδιων– σε δικαστική διαμάχη.

Για τον λόγο αυτό η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κηρύσσεται νόμιμη η στάση εργασίας (20.00 έως 24.00), που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, είναι μια μεγάλη νίκη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Είναι η πιο πανηγυρική απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον με κάθε νόμιμο μέσο να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει –χωρίς άλλες υπεκφυγές και αναβολές– να προσδιορίσει με σαφήνεια τον τρόπο και τον χρόνο ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων.

Είναι καταφανής πλέον η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα με θεσμικό τρόπο. Η ευθύνη για την αναβολή της αποψινής παράστασης στην Επίδαυρο αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ”.