η-γκάφα-μητσοτάκη-με-τον-κατώτατο-μι-1152946
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 20.03.2023 | 11:02

Η «γκάφα» Μητσοτάκη με τον κατώτατο μισθό

Ως «γενναία αύξηση» παρουσίασε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, παρά το γεγονός ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν καλύπτεται καν ο υψηλός πληθωρισμός της περασμένης χρονιάς. Αλλά ούτως ή άλλως η σχέση του κ. πρωθυπουργού με τον κατώτατο μισθό είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για τον τρόπο που πολιτεύεται.

Την περίοδο που είχε τοποθετηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει το προσωπικό του στίγμα στην οικονομία με την πρόταση για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ήταν φθινόπωρο του 2014. Αυτές μάλιστα τις νέες προτάσεις του ο κ. Μητσοτάκης δεν τις έκανε στην Ελλάδα. Τις ανακοίνωσε σε συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι. Πρότεινε τότε την καθιέρωση μειωμένου εισαγωγικού μισθού 586 ευρώ στο Δημόσιο, αιφνιδιάζοντας ακόμα και την ελληνική αντιπροσωπεία, γιατί άλλα είχαν συμφωνήσει στην Αθήνα. Η πρότασή του συνοψιζόταν σε δύο στόχους:

α. Να διευρυνθεί η διαφορά αποδοχών μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αυτών που έχουν δηλαδή βασικές γνώσεις) και εργαζομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

β. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 586 ευρώ.

Αμέσως διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πραγματική γκάφα, εφόσον «αυτό που δεν υπολόγισε ο κ. Μητσοτάκης και το αντελήφθη έγκαιρα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε το επίδομα αδείας, άρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς επί 586 ευρώ» («Νέο μισθολόγιο “δύο ταχυτήτων”», «Το Βήμα», 28.9.2014).

Η «γκάφα» Μητσοτάκη -που αποδείκνυε την πλήρη του άγνοια για το αντικείμενο και παράλληλα την προθυμία του να υιοθετήσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές- προκάλεσε ένταση μεταξύ εκπροσώπων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τότε συγκυβερνούσαν και αποφασίστηκε το ζήτημα των αλλαγών στο μισθολόγιο να διευθετηθεί σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα πάλι με το «Βήμα», το επιχείρημα που πρόβαλε το ΠΑΣΟΚ ήταν ότι «δεν μπορεί όταν ο Τσίπρας υπόσχεται αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, εμείς να μιλάμε για μείωση μισθών στα 586 ευρώ. Είναι αυτοκτονία…».

Λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ στην ίδια διαπραγμάτευση, αποκάλυψε ότι αυτό το σχέδιο ήταν έμπνευση του κ. Μητσοτάκη και όχι επιταγή της τρόικας!

«Ο κατώτερος μισθός στο τραπέζι μπήκε από την ελληνική κυβέρνηση, από τον αρμόδιο υπουργό, δεν ξέρω αν η τρόικα το ήθελε, εγώ το άκουσα από τον αρμόδιο υπουργό όμως», δηλώνει ο κ. Πρωτόπαπας. Και συμπληρώνει: «Πριν δύο μήνες συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη και του τονίσαμε ότι τελικά πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τις μεταρρυθμίσεις και να τρομάζει ο κόσμος. Τότε [δηλ. στο Παρίσι] εκφράσαμε αντίθεση, το είπα και στον κ. Παπασταύρου, το είπαμε μετά και στον κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε διαφορά. Εκτοτε σταμάτησε η συζήτηση».

Το ενδιαφέρον είναι ότι σ’ εκείνη την «γκάφα» ο μόνος που βγήκε να υποστηρίξει τον κ. Μητσοτάκη από τη Ν.Δ. ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο ίδιος που χτες πανηγύριζε για τη «γενναία αύξηση». Οπως έλεγε το 2014 ο κ. Πρωτόπαπας, «εάν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα το περάσει στη Βουλή με τις ψήφους της Ν.Δ. καταλαβαίνετε ότι δεν θα κάνει τίποτα και θα κάνει ζημιά στη χώρα. Αν δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να εξασφαλίζει τη συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου του, του το λέμε δημοσίως ότι αν δεν αντιλαμβάνεται και νομίζει ότι μπορεί να προχωρήσει μόνος του ας πάρει και τον Αδωνη από το χέρι, που σήμερα βγήκε αυτόκλητος υποστηρικτής, να προχωρήσουν οι δυο τους».

Προφητική δήλωση. Εναν χρόνο αργότερα, προκειμένου να βγει αρχηγός της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης έχρισε υπαρχηγό του τον κ. Γεωργιάδη.

πηγή: efsyn.gr