η-δεύτερη-αξιολόγηση-οι-κοινωνικές-ε-98940
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.08.2016 | 15:03

Η δεύτερη αξιολόγηση, οι «κοινωνικές ενέσεις» και οι κάλπες

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, τα οικονομικά μεγέθη του Αυγούστου για τα έσοδα του κράτους αλλά και οι προθέσεις των εταίρων σε σχέση με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, είναι τα στοιχεία που μπορούν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρτίσει εναλλακτικά πολιτικά σχέδια. Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, προκειμένου να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του κυβερνητικού έργου.

Η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνει στο εσωτερικό με την υπέρμετρη φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον σε μηναία βάση αυξάνονται οι απλήρωτες οφειλές προς τα κρατικά ταμεία, προκαλεί πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους των εσόδων, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από το μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαναγκαστεί να ενεργοποιήσει τον «κόφτη» και να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας και φόρων σε βάρος των πολιτών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, παράλληλα με τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από τους δανειστές για σκληρές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, ενόψει της αξιολόγησης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Επιπλέον τον Σεπτέμβριο θα έρθει το δεύτερο μεγάλο κύμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, ενώ θα ακολουθήσουν οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες των απαιτήσεων των δανειστών και της δυσφορίας της κοινωνίας, κάτι που όπως εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες, μπορεί να την υποχρεώσουν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αν η κυβέρνηση πάρει νέα μέτρα,  όπως έχουν ξεκαθαρίσει στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν τα αντέχει πολιτικά», ούτε είναι εύκολο να τα ψηφίσει στο κοινοβούλιο, και πιθανά θα καταφύγει στις κάλπες

Αντίβαρο σε αυτές τις εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει μόνο μια γενναία απόφαση των εκπροσώπων του κουαρτέτου να παρουσιάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι σκοντάφτει τόσο στη “στάση” του ΔΝΤ, όσο και στην σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Κοινωνικές παροχές για πάσα χρήση…

Με δεδομένο λοιπόν, ότι οι συζητήσεις για το χρέος μπορεί να τραβήξουν επί μακρόν, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις δικές της, «κοινωνικές ενέσεις», ώστε και να περιορίσει την οργή των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει ένα «κλίμα» που σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση, θα λειτουργήσει ως προεκλογικό πρόγραμμα παροχών.

Ήδη τα κυβερνητικά στελέχη στις παρεμβάσεις τους συχνά πυκνά αναφέρονται στις χιλιάδες προσλήψεις έστω και με ατομικές συμβάσεις σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Στις 2.500 θέσεις εργασίας στα hot spots. Στα διαδοχικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, όπως στο τελευταίο για τη δημιουργία 13.000 θέσεων εργασίας για νέους.

Επιπλέον οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι δεσμεύσεις Πολάκη, για κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτών και γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση. «Αν καταφέρουμε να υπάρξουν 50.000 προσλήψεις μέχρι τα μέσα του 2017, θα έχουμε ανακτήσει μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μας», μας ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις, προκειμένου να υπάρξουν «ισοδύναμα μέτρα» για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ. Η εγκύκλιος επίσης του υπουργείου Υγείας, με την οποία καθοριστήκε η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστους καθώς και η απόφαση για την μετατόπιση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έναν μήνα αργότερα (από τέλη Αυγούστου πήγε τέλη Σεπτεμβρίου) και οι διορθωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής στον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβαρυνθούν ευάλωτες ομάδες, αποτελούν άλλη μια σειρά παροχών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης η υπόσχεση για επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις των νησιών που υπέστησαν απώλειες από τον ΦΠΑ του 24%, η δέσμευση για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενίσχυση για τις πολύ αδύναμες κοινωνικές ομάδες, με πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα λειτουργήσουν ως τα επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές. Για κάθε ενδεχόμενο; Αυτό θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος εκτύπωσε και διανέμει οκτασέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Γυρίζουμε Σελίδα – Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ισχυρή Δημοκρατία».

Στη βάση αυτή κινείται και ο πολιτικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα. Από τη μια πλευρά μπορεί παρά τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία, να κάνει λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την απασχόληση και να διαμορφώσει ένα ελάχιστο πλέγμα «κοινωνικής αλληλεγγύης», ώστε να στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια. Από την άλλη στην περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγήσουν σε αδιέξοδο, θα μπορεί να επιλέξει τις κάλπες έχοντας υπό μάλης ένα κυβερνητικό πρόγραμμα παροχών.

Εκτός αν οι δανειστές στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλείσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού, δεν απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα, πράγμα όμως σχεδόν απίθανο.  Όπως διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη στο μυαλό του πρωθυπουργού, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Εξάλλου και το «μαχαίρι και το καρπούζι» είναι στα χέρια του Α. Τσίπρα…