γεροβασίλη-η-κυβέρνηση-νομοθετεί-φτη-886261
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.06.2021 | 11:21

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση νομοθετεί φτηνή και απλήρωτη εργασία

Eναντίον του νέου εργατικού νομοσχεδίου που θα συζητηθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή στρέφεται η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Τοποθετούμενη επί της πρόσφατης ανακοίνωσης του υπ. Εργασίας όπου κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για διαστρέβλωση διατάξεων του εργασιακού νόμου η ίδια, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Κανάλι Ένα» του Πειραιά, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Χατζηδάκης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, προσπαθεί να αποδείξει ότι όλη αντιπολίτευση ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία που κινητοποιείται και αντιδρά δεν διαβάζουν και …δεν είναι αυτό που νομίζουν! Η κυβέρνηση επιλέγει να παίζει με επικοινωνιακά τρικ και …όποιος καταλάβει! Όμως υπάρχει η πραγματικότητα. Ούτε η κοινωνία είναι αγράμματη ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αδιάβαστα. Ας υπερασπιστεί λοιπόν ευθέως ο κ. Χατζηδάκης αυτό που θέλει να περάσει: την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τη διάλυση των εργασιακών!»

Και συνεχίζει λέγοντας πως «ό,τι και να εφευρίσκουν για να θολώνουν τα νερά, όσο και να μεταθέτουν τη συζήτηση στη σφαίρα του παραλόγου περί διαστρέβλωσης και άλλων ευτράπελων, το γεγονός είναι ότι τα κείμενα είναι δημοσιευμένα από το υπουργείο Εργασίας και έχουν διαβαστεί από όλους/ες στη διαβούλευση. Παρά τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν η ουσία και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για ό,τι υποστηρίζουμε και για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Και μπορεί το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας να είναι ζήτημα το οποίο υπάρχει από πολύ παλιά όμως αυτό το οποίο αποκρύπτεται σκοπίμως είναι ότι ποτέ κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε ως τώρα να βάλει τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη ατομικά! Έχει σημασία δε να θυμίσουμε εδώ ότι επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά από την έξοδο από τα μνημόνια το πρώτο μας μέλημα το 2018 ήταν η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου. Αυτές ήταν οι πρώτες μας νομοθετικές παρεμβάσεις το 2018. Και είχε δρομολογηθεί και σειρά νομοθετημάτων προκειμένου να καταργηθούν τέτοιες επιβαρυντικές ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων. Ό,τι ξαναμπαίνει στο τραπέζι σήμερα αποτελεί ιδεολογική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η οποία έχει για οδηγό το αφήγημα ότι η φτηνή εργασία θα φέρει ανάπτυξη. Είμαστε πλήρως αντίθετοι με αυτή την αποδεδειγμένα αποτυχημένη λογική».

Τι είπε για το οργανωμένο έγκλημα

Ακολούθως το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στράφηκε κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Τι εννοεί ο κ. Χρυσοχοΐδης με τα λεγόμενά του περί απειλής θεσμών από την παρείσφρηση του εγκλήματος; Τι εννοεί όταν λέει ότι κηρύσσουν τώρα τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα; Τι ακριβώς κάνουν δύο χρόνια τώρα; Ρώτησα ευθέως τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είπε ότι απειλούνται οι θεσμοί από την εισχώρηση του εγκλήματος στους θεσμούς, εννοούσε το χρήμα-τα οποία χρήματα είναι πολλά το ξέρουμε και βεβαίως το έγκλημα προφανώς αποπειράται να διαφθείρει είτε αστυνομικούς είτε άλλους θεσμικούς παράγοντες, αλλά στη δήλωση που έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησα απαντήσεις. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν βγαίνει ο υπουργός και λέει: τώρα κηρύσσουμε τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα -δηλαδή τον άλλο καιρό τι έκαναν; Δύο χρόνια κυβερνούν σχεδόν» όπως είπε.

Τέλος σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία «εξελέγη με τρομολαγνικά αφηγήματα και υποσχέσεις για «νόμο και τάξη», κατόπιν κατέφυγε στο αφήγημα «τρόμος και πάταξη» ουσιαστικά υποτιμώντας το ρόλο, τη δουλειά και την ενίσχυση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος», ότι το κυβερνών κόμμα «αντιπολιτεύτηκε με χυδαιότητα ως προς το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος – Δεν κάνουμε το ίδιο. Δεν είμαστε του ιδίου φυράματος: το έγκλημα υπάρχει και παραμένει μία διαρκής μάχη» και πως παρά την πανδημία και τους 12.000 νεκρούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «υπηρετεί ευλαβικά τον αρχικό της σχεδιασμό: Την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας».