γεραπετρίτης-ο-άνθρωπος-του-μητσοτάκ-1146085
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.03.2023 | 07:12

Γεραπετρίτης: Ο άνθρωπος του Μητσοτάκη «για όλες τις δουλειές»

Είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που σήμερα βρίσκεται στη Λάρισα και αύριο στη Θεσσαλονίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» του Κυριάκου Μητσοτάκη; Μπορεί ο τίτλος του «ανθρώπου για όλες τις δουλειές» να μην ευχαριστεί τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και άνθρωπο που αρέσκεται να μιλάει αρκούντως νομικίστικα και επιτηδευμένα, όμως η ωμή πολιτική πραγματικότητα είναι αυτή.

Ο Μητσοτάκης σε μια σειρά από ζητήματα, σοβαρά, δύσκολα, μυστικά ακόμα και αστεία, επιλέγει και εμπιστεύεται τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Είναι αυτός που μετά την έξοδο του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μαξίμου έχει την μεγαλύτερη επιρροή στον πρωθυπουργό σε βαθμό… παρεξηγήσεως, όπως λένε και οι παροικούντες του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Ενδεικτικό της τυφλής εμπιστοσύνης Μητσοτάκη σε Γεραπετρίτη είναι ο ορισμός του δεύτερου ως «μεταβατικού» υπουργού Μεταφορών και Υποδομών μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γεραπετρίτη να σχηματίσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη. Η παταγώδης αποτυχία της Επιτροπής, τόσο όσον αφορά την αποδοχή της όσο και στην στελέχωσή της, ήταν χαρακτηριστική.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις ο Γεραπετρίτης έχει κληθεί να «βγάλει το φίδι από την τρύπα»; Ποια είναι η γκάμα και ποια τα αποτελέσματα της «πολυσχιδούς δράσης» του, όπως θα την αποκαλούσε και ο ίδιος;

«Εγκέφαλος» του επιτελικού κράτους

Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη του Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν το επιτελικό κράτος. Για το Μέγαρο Μαξίμου, το επιτελικό κράτος ήταν «ένα σύστημα βοηθούσε στην αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου».

Στην πραγματικότητα ήταν και αποδείχθηκε μια υπερσυγκεντρωτική δομή, μέσω της οποίας το Μαξίμου ασκούσε απόλυτη εξουσία και αυταρχική διακυβέρνηση, δίνοντας στα εκάστοτε υπουργεία ρόλο… συμβολικού χαρακτήρα.

Ψήφος απόδημων

Το δεύτερο μεγάλο εφεύρημα του Γεραπετρίτη ήταν ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων.Προκειμένου να λάβει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ο Γεραπετρίτης δημιούργησε ένα «μόρφωμα προϋποθέσων» για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι απόδημοι από τον τόπο που ζουν και εργάζονται.

Όταν ψηφίζονταν το εν λόγω νομοθέτημα, σειρά νομικών, πολιτικών και άλλων αναλυτών βοούσαν για τις απαράδεκτες διατάξεις. Όταν ήρθε η ώρα οι απόδημοι το απέρριψαν στην πράξη. Ούτε 5.000 δεν γράφτηκαν στη σχετικά πλατφόρμα για να ψηφίσουν, καθιστώντας το νόμο κενό περιεχομένου.

«Να είστε πάντα χαμογελαστός και αγαπητός κύριε Φουρθιώτη»

Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι αποκαλύψεις για τις επικοινωνίες του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μένιο Φουρθιώτη. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να αστειεύτηκε στην Βουλή κάνοντας λόγο για «Φρουθιώτη», δηλαδή ότι δεν ήξερε καν πώς λέγεται ο παρουσιαστής, όμως ο πιο στενός του άνθρωπος είχε άφθονα νταραβέρια με τον Φουρθιώτη. Τελικά σίγουρα δεν ήξερα και ο κ. Μητσοτάκης;

Όσον αφορά στις επικοινωνίες Γεραπετρίτη και Φουρθιώτη, αυτές αφορούσαν ρουσφέτια που ζήταγε ο δεύτερος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αντάλλαγμα, στις εκπομπές του ο Μένιος Φουρθιώτης έκανε… κυβερνητική προπαγάνδα και έβριζε ασύστολα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπραγματεύσεις με Βρετανούς

Στον Γιώργο Γεραπετρίτη ανέθεσε ο πρωθυπουργός και τις μυστικές διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση. Όπως αναμενόταν, το ζήτημα βάλτωσε. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι άλλο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γεραπετρίτης φαίνεται πως διαπραγματεύονταν μια συμφωνία που θα αναγνώριζε έμμεσα στους βρετανούς την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ευχή να αποφεύχθηκε η (εθνική) ήττα.

Τα έξι μίλια και οι επικίνδυνες απόψεις στα εθνικά

Μια από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι αυτές που σχετίζονται με τα εθνικά μας θέματα.

Ήταν Οκτώβριος του 2020, όταν ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε στον Alpha ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία»και πρόσθεσε πως «όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Οι επικίνδυνες τοποθετήσεις του κ. Γεραπετρίτη -άρα και του Μητσοτάκη;- είχαν ξεσηκώσει σάλο.

Γενικότερα, ο υπουργός Επικρατείας έχει αρκετά… flat απόψεις στα εθνικά θέματα. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε η Εστία τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ίδιος είχε μυστικό κανάλι επικοινωνίας με τον προηγούμενο Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερκιν.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές ότι μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα -οδηγηθεί να- συμφωνήσει με την Τουρκία ένα πλαίσιο επίλυσης των «διαφορών» τους. Αυτό που πολλοί ονομάζουν “Πρέσπες του Αιγαίου” και αν γίνει πράξη θα σηματοδοτήσει την ήττα του Ελληνισμού. Αλήθεια, ποια είναι η άποψη του κ. Γεραπετρίτη για το θέμα;