Πολιτική

Γεωργιάδης για τριετίες: «Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος» – Νέες διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών από 1η Ιανουαρίου 2024 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN, «το ξεπάγωμα των τριετιών σημαίνει πρακτικά ότι ενώ με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου της 14ης Φεβρουαρίου 2012 το επίδομα της τριετίας ανεστάλη και θα έπρεπε να ξεπαγώσει όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το 10% για 4 συνεχόμενα τρίμηνα, αποφασίσαμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες νωρίτερα».

Ο υπουργός είπε ότι «από 1/1/2024 θα είναι σαν να έχουμε ξημερώσει την 14η Φεβρουαρίου 2012. Εκείνος στον οποίο έλειπε μία ημέρα για να κλείσει μια τριετία στις 14/2/2012, την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πάρει το επίδομα τριετίας. Εάν κάποιος έχει προσληφθεί μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012 αρχίζει τη θεμελίωση του δικαιώματος πρώτης τριετίας από 1η Ιανουαρίου 2024. Δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής εφαρμογής».Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Σεπτεμβρίου στο εργασιακό νομοσχέδιο και στόχος είναι να ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες ακριβώς πώς θα εφαρμοστεί. Στόχος είναι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δεν πήραν ούτε μία αύξηση αυτά τα 10 χρόνια να δουν αύξηση στον μισθό τους. Αυτοί που είναι πριν από το 2012 συνεχίζουν τη θεμελίωση του δικαιώματός τους στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη τριετία εκεί όπου είχαν σταματήσει. Η απόφαση αφορά και σε όλα τα άλλα επιδόματα που συναρτώνται με τον βασικό μισθό και την προϋπηρεσία».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «θα προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν γίνει αυξήσεις πολύ πάνω από τον βασικό μισθό. Αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ και όχι τον βασικό μισθό, θα πρέπει να δούμε πότε ο εργοδότης έκανε την αύξηση και τι συμπεριλαμβάνει αυτό και να προχωρήσει σε συμψηφισμό».

Σε ερώτηση γιατί δεν είναι δυνατή η αναδρομική ισχύς του ξεπαγώματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι «η αναδρομική ισχύς θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε με νόμο που θα έλεγε σε όλες τις επιχειρήσεις «κάντε αύξηση 30% στους εργαζομένους σας». Αυτό θα σήμαινε ότι οι μισοί εργαζόμενοι θα έμεναν χωρίς δουλειά. Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί το μέτρο με μια ισορροπία έναντι της πραγματικής επιθυμίας και ανάγκης να αυξηθεί ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αλλά και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”.

Νίκος Κοκκινόπουλος

Recent Posts

Βόρεια Μακεδονία: Στις 8 Μαίου 2024 οι εθνικές εκλογές

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια,…

10 λεπτά ago

Δήμος Διονύσου: Παιδική Θεατρική Παράσταση “Ο Κακός Λύκος & τα 3 Γουρουνάκια” στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου

Η μουσικοχορευτική παράσταση, "Ο Κακός Λύκος & τα 3 Γουρουνάκια: Η Αληθινή Ιστορία", θα πραγματοποιηθεί…

22 λεπτά ago

Δολοφονία Κατσούρη: Άρχισαν οι συμπληρωματικές απολογίες των κροατών χούλιγκαν

Τριήμερες συμπληρωματικές απολογίες δίνουν οι 105 προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κροάτες Χούλιγκαν, για…

25 λεπτά ago

ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4

Λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών που εξυπηρετούνται από τα λογιστικά γραφεία της χώρας αυτό το…

34 λεπτά ago

«Καρφιά» Πατούλη σε κυβέρνηση για το φορολογικό: Κάθε οριζόντιο μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες

«Καρφιά» εναντίον της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο εξαπέλυσε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.…

34 λεπτά ago

Ανδρουλάκης: Η τραγωδία του Έβρου έπρεπε να μας βρει προετοιμασμένους

Στο δάσος της Δαδιάς βρέθηκε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλακης, τέσσερις μήνες μετά…

45 λεπτά ago