γεννηματά-υπάρχει-σκευωρία-αλλά-και-σ-449486
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.02.2018 | 23:15

Γεννηματά: Υπάρχει σκευωρία αλλά και σκάνδαλο

Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και προσπάθεια σκευωρίας των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αφορά ένα σκάνδαλο ή μια σκευωρία; Ισχύουν και τα δύο» ξεκαθάρισε από τα πρώτα της λόγια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για επιλογή χρόνου και προσώπων που οδηγούν σε προσπάθεια αξιοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνωμοσία για τη σπίλωση πολιτικών προσώπων.

Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια, συνέχισε, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και εστίασε τα πυρά τους στους μάρτυρες που «αναβαθμίστηκαν» αφού ξέσπασε ο θόρυβος.

Και άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Έχετε αναλάβει δεσμεύσεις κύριε Τσίπρα, έθεσε το ερώτημα η Φώφη Γεννηματά.

Έσπευσε να συμφωνήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν συμφωνεί ότι υπάρχει σκάνδαλο ή όχι. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία μίνι αναθεώρηση μόνο στα απολύτως αναγκαία θέματα είπε και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Κατηγόρησε όμως τον πρωθυπουργό πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Βρισκόμαστε ενώπιον σκευωρίας με ενορχηστρωτή τον κ. Τσίπρα και βραχίονες τους υπουργούς του» επανήλθε στο κύριο θέμα και στάθηκε στο γεγονός ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα. Μίλησε, μάλιστα, για παρακρατικές πρακτικές και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο που απειλούν τη Δημοκρατία και ευνοούν την ακροδεξιά.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η πολιτική ζωή του τόπου ρωμαϊκή αρένα, να κατρακυλήσει η Βουλή στον Βούρκο, τόνισε η κυρία Γεννηματά. Το σκάνδαλο πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη στις πραγματικές του διαστάσεις και να διασφαλιστεί η αποζημίωση του δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε δύο προτάσεις. Πρώτον, να ζητηθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού να εξετάσει την κατάσταση στην αγορά φαρμάκου και, δεύτερον, να δημιουργηθεί επιτροπή στη Βουλή για τη δαπάνη στην αγορά φαρμάκου για την επόμενη δεκαετία.