Categories: Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ανανέωση και οικοδόμηση νέων συμμαχιών χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη για ανανέωση και οικοδόμηση νέων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι απαιτείται ενίσχυση πρώτα απ’ όλα των δυνάμεων της Αριστεράς και ταυτόχρονα διάλογος “με τους Οικολόγους και Πράσινους και με τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αποσπώνται από τον νεοφιλελευθερισμό”.

Αυτούς τους στόχους πρόβαλε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο. Η σημερινή θεματική του Συνεδρίου αφορά την “Αριστερά στον 21ο αιώνα” και “το κόμμα”.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, στην εισηγήσή του αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2015, έως σήμερα ενώ επισήμανε ότι, ακόμα και τώρα, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, είπε ότι ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί γρηγορότερα.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο είπε ότι η ισοτιμία των μελών είχε αντικατασταθεί από την ισοτιμία των τάσεων, προσθέτοντας ότι η διάσπαση πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, έτσι κι αλλιώς, αλλά θα μπορούσε να είχε λιγότερες αρνητικές συνέπειες “αν είχαμε φροντίσει πιο έγκαιρα για ένα συντροφικό διάλογο στο κόμμα”.

Ο κ. Μπαλάφας, μιλώντας πάντα για εκείνη την περίοδο, έκανε λόγο για λειτουργία άτυπων κέντρων λήψης αποφάσεων, γεγονός που “τροφοδοτήθηκε”, όπως είπε, “από την ανάγκη για γρήγορη λήψη αποφάσεων”.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εισδοχής νέων μελών στο κόμμα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σταθερός και μόνιμος προσανατολισμός των μελών του κόμματος για συμμετοχή στους κοινωνικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη επιστημονικής και εμπεριστατωμένης ανάλυσης της πολιτικής του.

Είπε ότι στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου υπήρξε πλούσια συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο αριθμό ομιλητών να τοποθετείται επί καίριων ζητημάτων, και τελικό συμπέρασμα την αναγκαιότητα μεγάλων αποσαφηνίσεων σε σειρά θεμάτων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι απαιτείται αποσαφήνιση στο θέμα της ανάληψης της διακυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης.

“Καλά κάναμε και αναλάβαμε την ευθύνη, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό συνεπάγεται και μεγάλες δυσκολίες” τόνισε, προσθέτοντας ότι “γίναμε κυβέρνηση γιατί τα πράγματα ήταν τόσο δύσκολα για τη χώρα. Εμείς ήλθαμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”.

“Η τρίτη Συμφωνία απαιτεί να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις με τη μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και χρειάζεται ταυτόχρονα προώθηση μέτρων που ανακουφίζουν τους πολίτες” είπε.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε ακόμα δρόμο για να γίνουμε κόμμα που κυβερνά, ελέγχει και στηρίζει την κυβέρνηση και ανοίγεται στην κοινωνία”.

Αναφορικά με την “Αριστερά στον 21ο αιώνα”, ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι μια τοποθέτηση επί του ζητήματος απαιτεί πριν απ’ όλα επισκόπηση του διεθνούς πλαισίου και έκανε λόγο, στη συνέχεια, για έναν εν εξελίξει ακήρυχτο πόλεμο στον οποίο διακυβεύεται η μορφή των κοινωνιών τις επόμενες δεκαετίες και του οποίου η έκβαση δεν είναι δεδομένη.

Είπε ότι το οποιοδήποτε κοινωνικό συμβόλαιο έχει καταρρακωθεί, ομοίως και η θέση της ψυχροπολεμικής, έστω, σταθερότητας, και κυρίαρχο στοιχείο είναι η ρευστότητα που περιλαμβάνει και πολεμικές συγκρούσεις, απόρροια των οποίων είναι και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο αυτό ευνοείται η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων.

“Ταυτόχρονα” ανέφερε, “υπάρχουν λαϊκές αντιστάσεις και νίκες στην Ευρώπη, αλλά και απίσχναση αριστερών δυνάμεων όπως στην Λ. Αμερική”, προσθέτοντας ότι “οι αριστερές δυνάμεις θα είναι παρούσες και θα ενισχύονται στον αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει θετικά” είπε, αναφερόμενος, στην συνέχεια, τόσο στη Διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και στην προσπάθεια για έναν πανευρωπαϊκό συνασπισμό κατά της λιτότητας και για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι η ΕΕ με τις σημερινές πολιτικές που είναι απόρροια των πολιτικών συσχετισμών “δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα οδηγηθεί είτε σε παρακμή, είτε σε διάλυση” εκτίμησε και πρόσθεσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβλέπει σε κάτι τέτοιο”.

“Οι εξελίξεις στην ΕΕ δεν θα προκύψουν τυχαία. Θα εξαρτηθούν από τη δύναμη κινημάτων και από την απεμπλοκή των σοσιαλδημοκρατών από τους συντηρητικούς” υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το αριστερό πλαίσιο, είπε ότι “όλα αλλάζουν στον σύγχρονο κόσμο, μαζί και η έννοια της πολιτικής με τμήματα του πληθυσμού να απελευθερώνονται από τις παραδοσιακές μορφές πολιτικής ένταξης”, γεγονός που οδηγεί άλλοτε στην απομάκρυνσή τους από την πολιτική και άλλοτε στη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Αναφέρθηκε στο “βαθύ ρήγμα” που επήλθε στην “Αριστερά στις αρχές του 20ού αιώνα λόγω προσχώρησης μεγάλου τμήματός της στις τάξεις του πολέμου”, προσθέτοντας ότι “τα δύο ρεύματα που προέκυψαν, παρότι έδωσαν πολλά, εντούτοις, απέτυχαν σε τελευταία ανάλυση να κάνουν πράξη το όραμα μιας ολικής κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης”.

“Βάσει αυτής της αποτυχίας ξεπήδησε την τελευταία 20ετία το αίτημα για μια νέα Αριστερά με υπέρβαση των δύο προηγούμενων ρευμάτων, ανάδειξη νέας φυσιογνωμίας, σύνδεση του εργατικού κινήματος με τα νέα κινήματα και υπεράσπιση των αξιών του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς η πάλη για Δημοκρατία είναι στοιχείο για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα” είπε ο κ. Μπαλάφας, καταλήγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Αριστεράς».

Recent Posts

Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών, με την οποία αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων το…

31 δευτερόλεπτα ago

Κέρκυρα: Απέκλεισαν οι φοιτητές το ταμείο της λέσχης

Στον αποκλεισμό του ταμείου της φοιτητικής λέσχης, προχώρησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστημίου επιτρέποντας σε όλους τους φοιτητές να…

6 λεπτά ago

Στο νοσοκομείο η Μαρία Ναυπλιώτου

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ιασώ μεταφέρθηκε χθες η Μαρία Ναυπλιώτου όπου μάλιστα υποβλήθηκε εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση. Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια η ηθοποιός η…

9 λεπτά ago

Ισραήλ: Mη επανδρωμένα αεροσκάφη με φορτίο 1 τόνου πυρομαχικών

Αθόρυβες βόμβες βαρύτητας που δεν αφήνουν ούτε καπνό καθώς πέφτουν, χρησιμοποιούν τα ισραηλινά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που καθιστά…

10 λεπτά ago

Λήστευαν ηλικιωμένους στην Αττική – Χειροπέδες σε τέσσερις, ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν τρία άτομα που διέπρατταν βίαιες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και διαρρήξεις-κλοπές από κατοικίες σε διάφορες…

14 λεπτά ago

Λουκέτο σε βενζινάδικο για λαθρεμπόριο καυσίμων

Λουκέτο έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε πρατήριο βενζίνης που διέθετε παράνομα, καύσιμα αξίας 18 εκ. ευρώ…

18 λεπτά ago