Φωτίου: Στην «Τράπεζα» της κυβέρνησης, η «επιταγή» ακρίβειας των 250 - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
29
Μάρτιος
Back

Φωτίου: Στην «Τράπεζα» της κυβέρνησης, η «επιταγή» ακρίβειας των 250

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σ/Ν «εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και άλλες διατάξεις», η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, τόνισε τα εξής:

Η «επιταγή ακρίβειας» συνολικής αξίας 224 εκ., η μόνη ενίσχυση που δίδεται σε αδύναμους και ευάλωτους, είναι εξαπάτηση. Από τους 1.230.000 ευάλωτους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, μόνον οι 205.000 ανάπηροι και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν πράγματι 250 €. Πάνω από 1.000.000 δικαιούχοι του ΚΕΑ και 800.000 γονείς παιδιών, με απλά μαθηματικά, αφού το σύνολο της δαπάνης είναι 224 εκ., θα πάρουν κατά Μ.Ο. μόλις 170 €.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 414 εκατομμύρια επιπλέον μέσα στο φοβερό 2022 για προνοιακά επιδόματα. Τελικά ξοδέψατε 480 εκατομμύρια λιγότερα, που τα «εξοικονομήσατε» από τους ευάλωτους. Εν μέσω αύξησης όλων των δεικτών φτώχειας, παιδικής φτώχειας και ανισοτήτων που επί ΣΥΡΙΖΑ, μειώθηκαν περίπου 5 μονάδες σε 4 χρόνια, πλαγιοκοπείτε επιδόματα και μειώνετε με κάθε τρόπο τους δικαιούχους. Χιλιάδες δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Επιδομάτων Στέγης, Παιδιού, Αλληλεγγύης και Στεγαστικού Υπερήλικων Ανασφάλιστων τα έχασαν λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών ή γιατί ένα παιδί της οικογένειας έχασε την τάξη λόγω απουσιών, ή διότι, με το επιπλέον Επίδομα Παιδιού το Πάσχα που συνυπολογίστηκε στο εισόδημα, αποκλείστηκαν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Καταθέσαμε δύο τροπολογίες και σας ζητάμε να τις ψηφίσετε ώστε να μην αποκλείονται χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα άλλα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΟΤ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, είτε επειδή προσμετράται το Επίδομα Παιδιού στο εισόδημα. Ζητάμε ακόμη να περιλάβετε τους δικαιούχους όλων των προνοιακών επιδομάτων στην παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και να εκπαιδεύσετε στην ΕΚΔΑΑ τους επιθεωρητές παροχών του ΟΠΕΚΑ για καλύτερη επιστημονική επάρκεια και απόδοση στο έργο τους.

Ούτε ισχύει ότι προωθείτε διατάξεις ευνοϊκές για τους ανάπηρους. Γιατί: α) η πενιχρή ενίσχυση των 250 € δίδεται οριζόντια χωρίς αύξηση ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού β) Δεν προβλέπεται καμία αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έχουν μείνει καθηλωμένα για πάνω από 10 χρόνια και εμείς προτείνουμε να αυξηθούν κατά 20% όπως λέμε και κυβερνητικό μας πρόγραμμα, γ) Δεν επεκτείνετε σε όλες τις αναπηρίες, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη διατήρηση της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος ανάπηρος βρει εργασία, δ) Δεν δίνετε μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη μητέρα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50%, ε) Το ανάπηρο παιδί χάνει την έκτακτη ενίσχυση των 250 € αν ο ανάδοχος χαμηλοσυνταξιούχος γονιός του την πάρει εκείνος.

Τα πιλοτικά της πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες, της επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας και για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που καταθέσατε σε τροπολογία, είναι απλά επικοινωνιακά νομοθετικά κελύφη που παραπέμπουν όλα τα βασικά στοιχεία τους σε ΚΥΑ. Άρα, καθυστερήσεις, αδυναμία εφαρμογής, αναξιοποίητα αποτελέσματα, όπως έγινε με τον προσωπικό βοηθό που ένα χρόνο μετά, και αφού βάλατε τους δικαιούχους να κάνουν αίτηση, δεν υπάρχουν ακόμη οι επιτροπές να κρίνουν τις αιτήσεις αυτές.

Συμπεριλάβατε στο νόμο άρθρο για την επαγγελματική αναδοχή που περιλαμβανόταν στον ν. 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία και ενώ εκκρεμεί εδώ και 3,5 χρόνια η εφαρμοστική ΚΥΑ. Κάνετε τώρα ανούσιες μικροαλλαγές και παραπέμπετε πάλι σε ΚΥΑ την επαγγελματική αναδοχή. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινάει.

Σήμερα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Κιβωτού του Κόσμου, αποδεικνύεται πόσο πολύτιμο οπλοστάσιο σας αφήσαμε για την αποϊδρυματοποίηση ώστε να να βγουν όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα: Το νόμο της αναδοχής και της υιοθεσίας, που εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλη του 2019. Τις 160 εγκεκριμένες από το ΕΣΠΑ ΣΥΔ, σπίτια για 4-6 παιδιά, κόστους περίπου 52 εκατομμυρίων. Την «πρώτη αγκαλιά», την κατεπείγουσα επαγγελματική αναδοχή.

Όλα τα καθυστερείτε. Ευτυχώς, θα κληθούμε σύντομα από τον Ελληνικό λαό να τα εφαρμόσουμε.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!