φωτίου-καταρρέουν-τα-ψέματα-του-κ-μητσ-146676
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.10.2022 | 11:40

Φωτίου: Καταρρέουν τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για το δήθεν πρωτοεμφανιζόμενο ψηφιακό ΚΕΠΑ

“Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου που ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε με φανφάρες και ασύδοτα ψέματα το δήθεν εφαρμοζόμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, και η ψηφιακή πύλη αναπηρίας στο gov.gr. σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει, τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτονται στους αναπήρους ένα-ένα και η ταλαιπωρία τους παίρνει τεράστιες διαστάσεις.”, τονίζει η Θεανώ Φωτίου σε ανακοίνωσή της.

“Το «πρωτοεμφανιζόμενο» την Ελλάδα σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου στην πραγματικότητα λειτουργούσε ομαλά και με μεγάλη επιτυχία στον ΟΠΕΚΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα από το 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επεκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και θα περιλάμβανε και τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Το παράβολο των 46 € για τους ανασφάλιστους που ανακοίνωσε ότι καταργεί ο κ. Μητσοτάκης, είχε καταργηθεί από το 2018 για τους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΠΕΚΑ στις τρεις αυτές πόλεις και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα καταργούνταν παντού. Η αντιστροφή του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου με την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ να προηγείται της αίτησης για παροχές στον φορέα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

To ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφιακής πύλης αναπηρίας δυσλειτουργεί, συχνά «πέφτει» και δεν συνδέεται σωστά με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ στον ΟΠΕΚΑ. Οι υπάλληλοι στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ οι οποίοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των αναπήρων, δεν έχουν ενημέρωση. Έτσι, είναι συνήθως αδύνατη η οριστικοποίηση της αίτησης.

Οι γιατροί της επικράτειας πλην των τριών πόλεων που εφαρμοζόταν ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων. Aκόμη όμως κι αυτοί που χειρίζονταν με άνεση το σύστημα του ΟΠΕΚΑ δεν βλέπουν να τους εμφανίζεται από το gov.gr. ο φάκελος του ασθενούς με τις προσωπικές πληροφορίες ώστε να συμπληρώσουν εκεί τις διαγνώσεις τους. Έτσι όμως υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει η νόμιμη προθεσμία μεταξύ αίτησης και υποβολής εισηγητικών φακέλων, να πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση και να χάνονται τα επιδόματα για όλο το διάστημα από την πρώτη αίτηση.

Από τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ (που δημοσιεύτηκε μια μόνον ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στην ψηφιακή πύλη αναπηρίας), προκύπτει ότι η ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας των αναπήρων αυξάνεται, σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και του νέου Κανονισμού των ΚΕΠΑ ως προς την ανανέωση των παροχών. Με το νέο Κανονισμό ΚΕΠΑ καταργείται η ισχύουσα δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης, η οποία ωστόσο παραμένει στην ΚΥΑ του ΟΠΕΚΑ. Αν η αίτηση υποβληθεί μετά τη λήξη της έγκρισης θεωρείται νέα και ακόμη κι αν η νέα απόφαση των ΚΕΠΑ είναι εγκριτική, ο ανάπηρος χάνει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της λήξης της παλιάς και της νέας έγκρισης. Όταν ξέρουμε ότι συνήθως το αναπηρικό επίδομα είναι το μόνο εισόδημα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό.”, καταλήγει η κα. Φωτίου.