επεισόδια-μολότοφ-στο-σύνταγμα-έντα-798263
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.07.2020 | 21:29

Επεισόδια & μολότοφ στο Σύνταγμα -Ένταση εντός & εκτός Βουλής (βίντεο)

update 23:00

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κι οργανώσεις της αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή. «Την συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚΑ με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του καλεί τα συνδικάτα και τον κόσμο να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά βάζει θηλιά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οποιαδήποτε μορφής είναι αυτή. Πάντα είμαστε υπέρ των διαδηλώσεων ειρηνικών οργανωμένων ενάντια σε ό, τι χτυπάει την εργατική τάξη. Δεν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο εκ των πραγμάτων λόγω του κόσμου που όταν συναντά το οποιοδήποτε πρόβλημα ή μόνη αντίδραση που έχει είναι να βγει στο δρόμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Κακαριάρης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Νίκος Βούτσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν σφοδρή κόντρα στη Βουλή, με αφορμή τα επεισόδια διαδηλωτών και Αστυνομίας στο Σύνταγμα.

Μετά τα επεισόδια στο Σύνταγμα ο Νίκος Βούτσης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τόνισε «Δώσατε εντολές η ανεχθήκατε το προγκρόμ σήμερα στους δρόμους της Αθήνας. Δεν μπορείτε κατά την κοινή δημοκρατική λογική και τάξη να είστε σε αυτά τα έδρανα. Η’ να απομακρυνθείτε ή να λογοδοτήσετε στη Βουλή. Εάν σε αυτή την εκδήλωση συμβαίνουν αυτά που μαθαίνουμε, παιδιά με μηχανακια να μπαίνουν μέσα στην εκδήλωση και να προκαλούν, τι θα συμβεί στις επόμενες  εκδηλώσεις;

Να αναλάβετε την ευθύνη η αν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα να παραιτηθείτε σήμερα».

Εν συνεχεία, απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέροντας: «Δεν αντιλαμβάνομαι τον δραματικό τόνο του κ.Βούτση. Υπάρχουν όμως πραγματικά περιστατικά. Οι δυνάμεις εδώ δέχθηκαν 15 μολότοφ και οι μολότοφ σκοτώνουν. Και έρχεστε να μας πείτε… Τραμπούκοι δολοφόνοι, επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση και τώρα καταστρέφουν την πόλη. Η αστυνομία δεν είχε κανένα λόγο να διαλύσει τη συγκέντρωση. Η αστυνομία προστατεύει τους διαδηλωτές. Αν νομίζετε ότι την πολιτική μάχη που χάσατε δυο μέρες, θα την κερδίσετε με τραμπουκισμούς πλανάστε. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν να καταστρέψουν την πόλη».

Ακολούθως, ο Νίκος Βούτσης απάντησε στον υπουργό «Απαράδεκτο να λέτε ότι καλύπτουμε η χρησιμοποιούμε τραμπούκους, πάρτε το πίσω» με τον κ.Χρυσοχοΐδη να σχολιάζει: «Είπε για τραμπούκους και δολοφόνους έχουμε και τραυματίες αστυνομικούς έπεσαν πάνω με μολότοφ να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αστυνομικούς. Αυτοί που έκαναν την επίθεση πρέπει να συλληφθούν. Και αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η αστυνομία πριν καταστρέψουν την πόλη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την ενημέρωσή του μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, μίλησε για σχέδιο διάλυσης της διαδήλωσης, ενώ υπογράμμισε πως «όποιος χρησιμοποιεί μολότοφ θα συλλαμβάνεται».

Εν τω μεταξύ, τη σύλληψη εννέα ατόμων και την προσαγωγή άλλων οκτώ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός.

Αποπομπή Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.