φίλης-ραγκούσης-με-τις-ευλογίες-της-κα-1146588
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.03.2023 | 10:12

Φίλης-Ραγκούσης: Με τις ευλογίες της κας Κεραμέως, η ΔΙΔΕ Πειραιά διαφημίζει προκλητικά ιδιώτες σχολάρχες

Με κατάθεση κοινής Αναφοράς  ο Τομεάρχης Παιδείας και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης και ο Τομεάρχης Διαφάνειας και Βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, απευθύνονται στην  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας να απαντήσει στη Βουλή για την πρωτοφανή κι αδιανόητη ενέργεια για δημόσια υπηρεσία και μάλιστα της εκπαίδευσης να διοργανώσει αποκλειστικά με ιδιώτες σχολάρχες διημερίδα, με θέμα: «Η προσφορά των Ιδιωτικών Σχολείων στην Εκπαίδευση-Παρόν και Μέλλον» και κεντρικό ομιλητή ιδιοκτήτη ιδιωτικού Κολλεγίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα δύο συνδικάτα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ & ΕΛΜΕ Πειραιά), τα μεν δημόσια σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις  καθηγητών, τα δε ιδιωτικά έχουν μετατραπεί σε εργασιακά κάτεργα με εργασιακή εξουθένωση, απλήρωτη εργασία, ελεύθερες απολύσεις και παράνομες αμοιβές, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της κας Κεραμέως.

Είναι, προφανώς, κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν πρέπει να εποπτεύονται, αλλά να «προστατεύονται». Ξεπερνώντας, μάλιστα και τη ίδια την κα Υπουργό, ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά αποφάσισε ότι πρέπει και να διαφημίζονται δωρεάν, ενώ ο ίδιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και την τιμωρία όσων παραβιάζουν την εκπαιδευτική και την εργατική νομοθεσία.

Τέλος, καλούν αφενός την πολιτική ηγεσία να ακυρώσει τη διημερίδα-διαφήμιση της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά και το Διευθυντή της σε άμεση παραίτηση, αφετέρου τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε κινητοποίηση την Παρασκευή 17/3 14:30 έξω από το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Με τις ευλογίες της κας Κεραμέως,  η ΔΙΔΕ Πειραιά διαφημίζει προκλητικά ιδιώτες σχολάρχες, καταγγέλλουν η ΟΙΕΛΕ και η ΕΛΜΕ Πειραιά».

Ο Τομεάρχης Παιδείας και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης, από κοινού με τον Τομεάρχη Διαφάνειας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, έχοντας υπόψη τους: α) την από 16-3-2023 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), β) την υπ. αρ. 52/16-3-2023 ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Πειραιά και γ) το υπ. αρ. 6806/13-3-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά,  τα καταθέτουν ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας να πάρει θέση για την πρωτοφανή, προκλητική και αδιανόητη για δημόσια υπηρεσία απόφαση του Διευθυντή της παραπάνω Διεύθυνσης, να διαφημίσει με την οργάνωση διημερίδας την «προσφορά» των ιδιωτικών σχολείων του Πειραιά, λίγο πριν τις εγγραφές του νέου σχολικού έτους.

Στην ανακοίνωσή τους  η ΟΙΕΛΕ και η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

  • Από τρίτους (!!) πληροφορηθήκαμε για την εξαιρετικά προκλητική ενέργεια της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά… με κεντρικό, μάλιστα, ομιλητή Καθηγητή από το χώρο των ανεξέλεγκτων ιδιωτικών Κολλεγίων που, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιχειρούν να υποκαταστήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο!
  • Η Διηµερίδα διοργανώνεται “σε συνεργασία µε τα Ιδιωτικά Σχολεία του Πειραιά … και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, µαθητές, γονείς και κηδεµόνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά”!
  • Σε μια περίοδο γιγάντωσης της εργοδοτικής παρανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση (φυσικά και στον Πειραιά…), με το 30% και πλέον των εκπαιδευτικών να έχουν αποχωρήσει από τα ιδιωτικά σχολεία από τον Ιούλιο του2020 κι έπειτα, λόγω της δραματικής επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών!
  • Αναρωτιέται εύλογα κάποιος: Πώς θα ελέγξει αυτούς τους οποίους διαφημίζει; Ποια δημόσια εκπαίδευση υπερασπίζεται, όταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από το πιο «σκοτεινό» και ανεξέλεγκτο τμήμα της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης;
  • Πρόκειται για αίσχος! Την πολιτική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση, τόσο γιατί µε τη γενικότερη πολιτική της υποθάλπει ενέργειες όπως αυτές…όσο και για την επιλογή του συγκεκριµένου Προϊσταµένου στον Πειραιά, τα έργα και τις ηµέρες του οποίου, έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη η ΕΛΜΕ Πειραιά.
  • Φυσικά, στην εκδήλωση αυτή δεν τόλμησαν να καλέσουν εκπρόσωπο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών… να ακούσουν… τη θλιβερή εικόνα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Της εργασιακής εξουθένωσης και της απλήρωτης εργασίας σε Σαββατοκύριακα, απογεύματα, αργίες, διακοπές, των ελεύθερων απολύσεων, των παράνομων αμοιβών, της μετατροπής των ιδιωτικών λυκείων σε φροντιστήρια.
  • Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και οι εποπτικοί της φορείς έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Τα ιδιωτικά σχολεία δεν πρέπει να εποπτεύονται, αλλά να «προστατεύονται».
  • Καλούµε τους εκπαιδευτικούς του Πειραιά, όλα τα σωµατεία της πόλης µας, το Εργατικό Κέντρο, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, να πάρουν µέρος στην κινητοποίηση την Παρασκευή 17/3 14:30 έξω από το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά, ζητούμε παράλληλα την παραίτηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Επισυνάπτονται:

  1. Η από 16-3-2023 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).
  2. Η υπ. αρ. 52/16-3-2023 ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Πειραιά.
  3. το υπ. αρ. 6806/13-3-2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά